Inflaţia s-a plasat între 4,6% şi 5% în septembrie - sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inflaţia s-a plasat între 4,6% şi 5% în septembrie - sondaj
Inflaţia s-a plasat între 4,6% şi 5% în septembrie - sondaj

Inflaţia anuală s-a plasat între 4,6 şi 5% în luna septembrie, de la 4,96% în august, în condiţiile creşterii accizelor la tutun şi deprecierii leului comparativ cu luna anterioară, efecte contrabalansate de evoluţia favorabilă a preţurilor alimentelor, susţin analiştii chestionaţi de NewsIn.

 "Estimăm că preţurile de consum au crescut cu 0,2% în septembrie comparativ cu august, rata anuală a inflaţiei ajungând la 4,7%. Principalii factori determinanţi au fost creşterea accizelor la tutun şi creşterea cursului de schimb. O contribuţie favorabilă vom vedea probabil pe partea de preţuri alimentare", a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Totodată, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a spus că rata inflaţiei va intra în această toamnă în coridorul ţintit de banca centrală, în condiţiile contracţiei puternice a cererii agregate. Anghel estimează o rată lunară a inflaţiei între 0,1 şi 0,3%, care plasează inflaţia anuală în septembrie la 4,6-4,8%.

"Tendinţa dezinflaţionistă va continua. Fără majorări de TVA în 2010, inflaţia va putea atinge nivelul minim al ultimilor 20 de ani", a adăugat Anghel.

Pe de altă parte, faptul că în 2009 preţurile administrate au rămas în general nemodificate sugerează faptul că rezistenţa inflaţiei este determinază de rigiditatea structurală a ofertei de bunuri şi servicii.

Economistul senior al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimează o creştere a preţurilor de consum cu 0,2% în septembrie faţă de august, inflaţia anuală situându-se la 4,8%.

Noi presiuni inflaţioniste în 2010

"Având în vedere evoluţia înregistrată de inflaţie în regiune, există posibilitatea ca inflaţia să se plaseze chiar sub 4,8% în septembrie", a precizat Chidesciuc.

Cu toate acestea, el subliniază că în 2010 vor apărea noi presiuni inflaţioniste, din indexarea preţurilor administrate după trecerea perioadei electorale.

"Chiar şi fără majorarea TVA, în 2010 preţurile administrate vor fi probabil indexate, după ce au fost ţinute sub control anul acesta, înaintea alegerilor. Aceste creşteri se vor suprapune peste o perioadă dificilă, de creştere a şomajului şi scădere a veniturilor salariale", a spus economistul senior al ING Bank.

Pe de altă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, consideră că inflaţia lunară a fost de 0,4% în septembrie comparativ cu august, rata anuală plasându-se la 5%, nivel similar celui din luna anterioară.

"În primul rând contribuie creşterea accizelor la tutun, compensată parţial de scăderea preţurilor combustibililor. La alimente vom avea o evoluţie similară celei din august", a spus Pal.

În septembrie, cursul de schimb mediu a urcat la 4,2389 lei/euro, cu 0,5% peste nivelul din luna precedentă, de 4,2185 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că inflaţia s-a plasat, în septembrie, "semnificativ sub 5%".

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflaţia în luna septembrie, indicele preţurilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. În consecinţă, rata inflaţiei în septembrie va fi semnificativ sub 5%. Ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi în octombrie, cu o scădere chiar mai pronunţată şi să ne apropiem astfel de ţinta pentru sfârşitul anului. Pe final de 2009, inflaţia va fi în jur de 4%", a afirmat Isărescu, în cadrul audierilor de marţi din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administraţie al BNR.

Intervalul ţintit de BNR pentru inflaţia la finalul lui 2009 este de 3,5% plus sau minus un punct procentual, iar prognoza din ultimul raport asupra inflaţiei este de 4,3% pentru luna decembrie a acestui an.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în august la 4,96%, iar faţă de iulie preţurile de consum au scăzut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor şi creşterii uşoare a preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii. Un nivel atât de scăzut al ratei anuale a inflaţiei nu a mai fost atins din august 2007, când indicele anual al preţurilor de consum a fost tot 4,96%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite