Inflaţia a sărit pragul de 8,5%, pe fondul deprecierii leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioanele scumpirilor: bunurile cumpărate pe valută şi mărfurile nealimentare

Aşteptările pesimiste ale românilor referitoare la scumpirile din ultima perioadă au fost confirmate şi chiar depăşite, inflaţia anuală ajungând la 8,63% în martie. Deprecierea leului şi-a spus cuvântul şi de data aceasta, influenţând preţurile bunurilor şi serviciilor achiziţionate, de regulă, pe valută.

Preţurile de consum au crescut, în martie, cu 0,67% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,63%, reprezentând nivelul maxim atins din ianuarie 2006 şi până în prezent, potrivit datelor anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică.

 La o analiză mai atentă a evoluţiei preţurilor, se pot observa principalii factori care au determinat scumpirile din martie: deprecierea leului şi majorarea costurilor producţiei industriale.

Creşterea cotaţiilor valutare din primul trimestru a dus la scumpirea acelor bunuri şi servicii ale căror preţuri sunt exprimate în valută, în special fructe meridionale, diverse mărfuri din import, dar şi tarifele la telefonia mobilă. În plus, creşterea cu peste 15% a costurilor de producţie s-a reflectat din plin în scumpirea unor mărfuri nealimentare: preţurile acestora au crescut, în medie, cu 2,13% în primul trimestru.

 În aceeaşi perioadă (ianuarie-martie 2008), tarifele serviciilor au crescut cu 3,58%, iar preţurile alimentelor – cu 1,74%. Per ansamblu, la finele primului trimestru din 2008, inflaţia cumulată s-a situat la 2,25%.

Preţurile rămân ridicate până în vară

Cei mai mulţi dintre analiştii financiari chestionaţi de agenţiile de presă estimează că, în următoarele câteva luni, rata anuală a inflaţiei se va menţine peste nivelul de 8%. Abia pentru a doua parte a anului este preconizată o temperare a scumpirilor, media anuală a acesteia urmând să coboare până la 5%.

Principalele argumente: creşterea costurilor reglementate (în special la energie) şi presiunea preţurilor la alimente. În schimb, cursul valutar - aşteptat să scadă până în vară - este văzut ca un posibil factor de temperare a scumpirilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite