Inflaţia se întoarce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţurilor pe 12 luni a revenit la nivelul de 6%, peste limita maximă de 5% a ţintei BNR Filmul inflaţiei pe 2007 are tot mai puţine şanse să se sfârşească cu un happy-end.

Creşterea preţurilor pe 12 luni a revenit la nivelul de 6%, peste limita maximă de 5% a ţintei BNR

Filmul inflaţiei pe 2007 are tot mai puţine şanse să se sfârşească cu un happy-end. În septembrie, s-a atins deja ţinta pe care BNR-ul o viza pentru întregul an.

Statistica oficială a anunţat ieri că rata lunară a inflaţiei septembrie 2007 faţă de august 2007 a fost de 1,08%, iar rata anuală septembrie 2007 faţă de septembrie 2006 a fost de 6,03%. De asemenea, faţă de sfârşitul anului trecut, rata inflaţiei a fost de 3,9%.

Câteva personaje negative (vezi tabelul alăturat) au ciuruit, dintr-un foc, practic toţi indicii care monitorizează evoluţia preţurilor medii la consumator. Astfel, pentru prima dată de la începutul anului, inflaţia lunară trece de 1%. Pentru prima dată în ultimele 12 luni, inflaţia anuală se reîntoarce la 6%. În sfârşit, s-a devansat cu un trimestru nivelul pe care Banca Naţională îl vedea în raportul din vară asupra inflaţiei: "Scenariul de bază plasează rata anuală la sfârşitul anului 2007 la nivelul de 3,9%". Asta în condiţiile în care n-au venit încă scumpirile de iarnă sau scumpirile "serioase" la pâine, anunţate de producători.

Acum, BNR, responsabilul cu încătuşarea inflaţiei în economie, nu poate spune precum celebrul comisar - "un fleac, m-au ciururuit".

Riscurile ţintei ciuruite

Analiştii spun că, în acest moment, e clar că nu se mai mai pune problema atingerii ţintei, dar începe să se pună problema încadrării în limita maximă de 1% faţă de această ţintă. "Există o probabilitate din ce în ce mai mare ca inflaţia de la sfârşitul acestui an să depăşească 5%", spune, într-o declaraţie către Mediafax, Florin Câţu, director în Trezoreria ING Bank Romania.

"Având în vedere evoluţia inflaţiei peste prognoză, vedem o reevaluare pentru toamnă", arată Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), adăugând că situarea inflaţiei sub 5% ar fi "puţin probabilă".

Care sunt riscurile ieşirii în decor a inflaţiei? Mai întâi, "aşteptările inflaţioniste".

Producătorii anticipează deja scumpiri viitoare sau pur şi simplu speculează momentul şi "se aruncă" la preţuri mai mari, pentru că, nu-i aşa, "s-a scumpit materia primă".
Astfel ajungem să nu mai vedem dezinflaţie în 2008. Atunci, BNR va căuta să limiteze şi mai mult consumul, deci, să scumpească şi mai mult creditele.

Aceasta înseamnă că e aproape inevitabilă creşterea dobânzii de politică monetară. Dobânzile ridicate sunt ca un aspirator pentru banii externi care caută plasamente bune. Intrările de capital pun presiune pe întărirea (deja artificială, spun analiştii) a leului. Aparent, un leu puternic e o veste bună pentru că astfel avem rate mai mici la creditele în valută.

Dar ce e exagerat nu e sănătos - se elimină şansa revenirii exporturilor şi, implicit, de reducere a deficitelor externe (tot ieri, Statistica a anunţat că deficitul comercial pe opt luni este de 13 miliarde euro, cu cinci miliarde mai mult ca-n 2006). Aceasta înseamnă continuarea stării de vulnerabilitate a economiei, după cum avertizează şi FMI, în raportul prezentat ieri după vizita recentă avută la Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite