Inflaţia, temperată de ieftinirea alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea preţurilor la alimente a fost factorul principal care a dus la temperarea inflaţiei anuale în iulie la 4,8-5,2%, valoare susţinută şi de stabilizarea cursului de schimb, potrivit analiştilor citaţi de NewsIn.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, susţine că inflaţia în luna iulie va fi uşor negativă şi se va plasa în jurul valorii de -0,1% şi -0,3%.

Scăderea preţurilor la produsele alimentare, dar şi la cele nealimentare, cum ar fi preţurile la gaze, va face ca inflaţia anuală să se plaseze în intervalul 4,8% - 5%. Şeful departamentului de cercetare al Volksbank România, Melania Hăncilă, consideră că inflaţia lunară se va plasa la -0,1% în iulie, iar cea anuală, la 5%.

Prognoza economistului-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, este de 0% pentru luna iulie datorită scăderii tarifelor la gaze cu 5%.

El se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 5,1%. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât în iunie la 5,86%, de la 5,95% în mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite