Infern în Macedonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bombele neexplodate în timpul Primului Război Mondial au fost detonate acum, din cauza unui incendiu de pădure Cel puţin un om a murit şi alte câteva zeci au fost salvate cu greu din

Bombele neexplodate în timpul Primului Război Mondial au fost detonate acum, din cauza unui incendiu de pădure

Cel puţin un om a murit şi alte câteva zeci au fost salvate cu greu din casele lor dărâmate şi incendiate, după ce o serie de mine şi bombe rămase din Primul Război Mondial au explodat ieri, în Macedonia, din cauza unui incendiu de pădure. Dezastrul s-a petrecut la marginea oraşului Bitolia, al doilea ca mărime al fostei republici iugoslave.

Câteva zeci de case din Bitolia, Macedonia, au pierit ieri într-un "bombardament" neaşteptat, provocat de explozia unor bombe şi mine rămase prin pădurile de la marginea oraşului, declanşate acum de un incendiu de pădure necontrolat. Pompierii care lucrau la stingerea celor 20 de focare de incendiu declanşate într-o pădure de stejari au fost luaţi prin surprindere de seria de explozii, mulţi dintre ei fiind răniţi în acest incident.

Pe linia frontului

În timpul Primului Război Mondial, Bitolia se afla chiar în linia întâi a frontului de pe Solun. În anul 1915, oraşul a fost ocupat de trupele bulgare, iar armata sârbă s-a retras spre Albania, peste munţi. În anul 1916, forţele aliate au ocupat oraşul Bitolia atacând din sud, iar bulgarii s-au retras.

Luptele au durat câteva săptămâni şi oraşul a fost divizat în patru cartiere, sub comandă franceză, rusă, italiană şi sârbă. Până în anul 1918, când bulgarii s-au predat, Bitolia a rămas în prima linie a frontului, fiind adesea bombardat fie de artileria, fie de aviaţia celor două tabere, până când a fost complet distrus.

Stare de urgenţă

În Macedonia a fost decretată starea de urgenţă încă de săptămâna trecută, din cauza zecilor de incendii care au izbucnit în toate colţurile ţării. Ziua de lucru a fost redusă la şase ore pentru toţi locuitorii, iar femeile însărcinate au fost trimise în concediu medical plătit de stat. Favorizate de caniculă, incendiile s-au extins rapid şi mii de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge focurile.

Exploziile de ieri noapte au atins inclusiv casele de la marginea oraşului Bitolia, dar incendiul a fost oprit. "Localitatea nu mai este în pericol", a anunţat ieri Ivica Bocevski, purtătorul de cuvânt al guvernului. El a precizat că persoana decedată a murit în casă, intoxicată cu fumul provocat de incendiu, înainte de explozii.

Autorităţile au evacuat sute de localnici, până când zona va fi verificată cu detectoarele de mine de către armată. Premierul Nikola Gruevski, care a coordonat personal operaţiunile de salvare, a cerut ajutor Croaţiei, Greciei, Turciei şi Austriei, recunoscând că Macedonia nu are suficiente resurse pentru a face faţă situaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite