Inegalabilul Sadoveanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dar ne-a convins, în repetate rânduri, de autoritatea sa în materie de artă culinară. şi ne-a încântat şi cu câteva aforisme memorabile: "Prietenii sunt ca vinul; cei mai vechi sunt şi cei

dar ne-a convins, în repetate rânduri, de autoritatea sa în materie de artă culinară. şi ne-a încântat şi cu câteva aforisme memorabile: "Prietenii sunt ca vinul; cei mai vechi sunt şi cei mai buni", "Pântecele şi desaga cerşetorului nu se umplu niciodată", "Beţivul nu face rău că bea, ci că umblă, iar prostul nu face rău că tace, ci că vorbeşte." Mâine, în postul creştin-ortodox, e dezlegare la peşte. Să ne delectăm cu un crap românesc, chiar dacă nu e din apele curate ale Moldovei.

Crap cu sos de roşii şi ardei kapia
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 700 g roşii, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 crap de circa 1,5 kg, 1 căpăţână de usturoi, 1/2 legătură pătrunjel verde, 1 kg ardei kapia, 4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare: Roşiile tăiate în bucăţele şi curăţate de seminţe se dau în clocot, apoi se trec prin sită şi se condimentează cu sare, piper şi foaia de dafin mărunţită. Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se zvântă bine. Se taie în patru bucăţi şi se freacă bine cu sare şi piper. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi de nervuri şi se taie în fâşii. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei, se prăjeşte peştele pe ambele părţi, apoi se pune într-o formă de sufleu. Se încinge restul de ulei în tigaie, se adaugă ardeii şi usturoiul zdrobit, se călesc şi se toarnă peste peşte. Se adaugă sosul de roşii şi se presară cu puţin pătrunjel tocat. Se rumeneşte peştele în cuptorul încins circa 20 de minute şi, înainte de a-l servi, se presară cu restul de pătrunjel.

ştiaţi că ?
Pescar amator, Marc Antoniu era gelos pe nobilii egipteni de la curte, mai norocoşi la pescuit decât el. Pentru a-l îmbuna, Cleopatra îl măguli cu un aforism: "Egiptenilor le e dat să prindă peşti, iar romanilor să prindă regi."
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs. sau o reţetă din repertoriul dvs. culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite