Industriaşii măresc investiţiile în producţie şi ies la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele ultimului sondaj de conjunctură, realizat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) în rândurile industriaşilor, arată că vânzările pe pieţele externe vor creşte de trei ori

Rezultatele ultimului sondaj de conjunctură, realizat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) în rândurile industriaşilor, arată că vânzările pe pieţele externe vor creşte de trei ori mai mult decât livrările destinate pieţei interne.

Managerii din industrie estimează că, în primul semestru din acest an, vânzările la export vor avansa cu peste 10%, în timp ce vânzările pe piaţa autohtonă vor fi cu doar 3,2% mai mari.

Între domeniile în care cifrele de afaceri vor creşte semnificativ se numără producţia mijloacelor de transport non-rutiere (+20,6%), confecţiile metalice (+14,4%) şi prelucrarea lemnului (+5,4%).

Ancheta CNP relevă că, în primul semestru, volumul investiţiilor va creşte cu peste 30%, producţia industrială va avansa cu 5,8% şi productivitatea muncii va fi mai mare cu 9,1%. În schimb, numărul de salariaţi va scădea cu 3,4%, iar gradul de utilizare a capacităţilor de producţie va fi de numai 75%.

Sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere a vânzărilor sunt construcţiile metalice şi producţia mijloacelor de transport non-rutiere

Ultimul sondaj de conjunctură realizat în rândurile industriaşilor arată că producţia îşi va tempera creşterea, dar exporturile se vor majora semnificativ.

Ancheta, efectuată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), arată că stocurile la producător vor scădea, pe fondul creşterii cifrelor de afaceri rezultate din vânzări, în special în cazul livrărilor pe pieţele externe. Această aşteptare optimistă a industriaşilor îi determină să anunţe şi o mărire semnificativă a investiţiilor în propriile companii, cu peste 30% în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Pe de altă parte, şi productivitatea muncii va avea o creştere viguroasă, dar nu datorită retehnologizării sau modernizării capacităţilor de producţie (cum ar fi normal), ci mai mult pe seama reducerilor de personal. Iar disponibilizările se anunţă a fi din ce în ce mai numeroase, potrivit CNP, proporţiile depăşind, în multe sectoare, pragul de 10% din totalul efectivelor de salariaţi.

De altfel, industriaşii estimează că numărul total al salariaţilor va scădea cu peste 3% în acest semestru, ajungând la 1,547 milioane de persoane angajate în industrie.

Preţurile cresc pe toată linia

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, industriaşii se aşteaptă la o creştere medie cu 14,9% a costurilor proprii de producţie şi cu 8,2% a inflaţiei (media scumpirilor la nivelul consumului), în primul semestru din 2008 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Se va ajunge, în iunie, la o creştere de 7,3% a costurilor de producţie faţă de luna decembrie şi de 3,5% a inflaţiei. Industriaşii estimează, de asemenea, că media lunară a creşterii costurilor de producţie va fi, în această perioadă, de 0,6%.

Importuri cu 14% mai mari

Sondajul efectuat de CNP arată că importurile de bunuri vor creşte cu 14% în primul semestru din acest an, în timp ce dinamica exporturilor va fi de 13%. De unde va rezulta un deficit comercial (decalajul dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor) estimat la 11,2 miliarde de euro. Valoarea totală a importurilor ar putea ajunge la 27,2 miliarde de euro.

Utilizare slabă a capacităţilor

Un alt indicator care îi preocupă pe industriaşi este gradul de utilizare a capacităţilor de producţie. Acesta a oscilat, de-a lungul anului trecut, între un minim de 76,1% şi un maxim de 77,2%, însă se preconizează că în trimestrul al doilea din acest an va scădea până la 75,5%.

Astfel că, în medie, utilizarea capacităţilor va fi cu 0,4 puncte procentuale mai mică în primul semestru din 2008, faţă de primele şase luni din 2007.

Per ansamblu, creşterea producţiei industriale din primul semestru va fi de 5,8%, ritm uşor inferior celui din primele şase luni din 2007, de 6,1%. De asemenea, potrivit CNP, avansul productivităţii muncii va încetini la 9,1%, de la 10,8% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Industria uşoară, în cădere liberă

În special producţia de încălţăminte-pielărie înregistrează cele mai drastice scăderi, atât în ceea ce priveşte cifrele de afaceri, cât şi în cazul numărului de salariaţi.

Se estimează, spre exemplu, că în trimestrul al doilea din acest an cifrele de afaceri în sectorul de marochinărie vor scădea cu 9,1%, după ce în primul trimestru scăzuseră cu 49,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Pentru acelaşi sector se preconizează o reducere de personal cu aproape 15%. Scăderi importante ale cifrelor de afaceri rezultate din vânzările pe piaţa internă s-au mai înregistrat în prelucrarea lemnului (-33,9%) şi producţia de mobilier (-23,6%). La livrările pe pieţele externe, deprecieri puternice au avut loc în industria de celuloză şi hârtie (-27,2%), mijloacele de transport non-rutiere (-24,7%) şi minereurile nemetalice (-17,8%).

Domenii în care cresc cifrele de afaceri

Mijloace de transport şi utilaje non-rutiere +20,6%

Construcţii metalice, schele şi cofraje +14,4%

Prelucrarea lemnului, industria mobilei +5,4%

Industria alimentară şi a băuturilor +4,2%

Producţia de textile şi îmbrăcăminte +4,1%

Disponibilizări masive în minerit

Primul dintre sectoarele pentru care industriaşii prevăd reduceri mari de personal este extracţia de minereuri metalifere, unde proporţia disponibilizărilor va ajunge la 20% din efectivul actual de salariaţi. Următoarele sunt, în ordine, producţia de echipamente medicale (16,5% din efectiv), marochinăria (14,7%), producţia de îmbrăcăminte (13,4%) şi prelucrarea tutunului (13,1%).

Principalii indicatori ai industriei

Investiţii: +30,4%
Producţie: +5,8%
Productivitatea muncii: +9,1%
Vânzări pe piaţa internă: +3,2%
Vânzări la export: +10,6%
Stocuri: -0,6%
Costuri cu forţa de muncă: -6,4%
Efectivul de salariaţi: -3,4%
Utilizarea capacităţilor de producţie: -0,4%
Costurile de producţie: +14,9% (+0,6% media lunară)
Evoluţii în în semestrul I 2008, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007
Sursa: Comisia Naţională de Prognoză

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite