Industria românească dă semne de relansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria românească dă semne de relansare
Industria românească dă semne de relansare

Producţia, comenzile, vânzările şi cifrele de afaceri au crescut în septembrie faţă de august, dar se menţin pe scădere la nouă luni. După aproape un an de scăderi lunare, industriaşii au consemnat, la începutul acestei toamne, creşteri ale principalilor indicatori, arată statisticile oficiale.

În septembrie 2009, producţia industrială a crescut cu peste 21%, valoarea comenzilor noi, reprezentând cererea, a fost cu peste 31% mai mare, iar cifrele de afaceri au avansat cu 13,7% faţă de luna august.

Citiţi şi:


De asemenea, valoarea lucrărilor de construcţii a crescut cu 13,2%, iar afacerile prestatorilor de servicii au ieşit pe plus cu un punct procentual, potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aceiaşi indicatori au avut, însă, scăderi semnificative în intervalul ianuarie-septembrie, pe fondul crizei generalizate a economiei. Ce s-a întâmplat în septembrie?

Efect de bază, la sfârşitul vacanţei

De obicei, după câteva luni de vacanţă, în fiecare toamnă se consemnează creşteri, pentru că oamenii revin la muncă, iar diversele tranzacţii între firme se intensifică. Astfel că era de aşteptat o revigorare a industriei, iar statisticile vor arăta tot mai bine în următoarea perioadă, nu atât datorită relansării, cât aşa-numitului „efect statistic de bază“. Analistul economic Ilie Şerbănescu arată că în 2008 lunile de toamnă au fost cele în care au început scăderile, astfel că acum, în 2009, s-ar putea să avem creşteri faţă de octombrie, noiembrie sau decembrie 2008.

„Fabrica de valută“a ieşit pe minus

Deocamdată, comparând septembrie cu septembrie, putem doar să ne bucurăm că s-au mai atenuat scăderile principalilor indicatori ai economiei.

În primele nouă luni din 2009, exporturile României (principala sursă de venituri în valută ale ţării) au însumat 21,18 miliarde de euro, în scădere cu peste 4,3 miliarde de euro (-18,3%) faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Anul trecut, exporturile României însumau 25,58 miliarde de euro, potrivit INS. Pe categorii de produse, singura grupă care a înregistrat creşteri la export este cea a alimentelor, respectiv de la un total de 1,05 miliarde de euro în primele nouă luni din 2008 la 1,28 miliarde de euro în intervalul ianuarie-septembrie 2009.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite