Industria românească are creşteri din ce în ce mai timide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamica producţiei a ajuns la numai 5,8% în primele nouă luni din 2007, iar cea a vânzărilor s-a redus aproape la jumătate faţă de începutul anului , după ce la începutul anului se

Dinamica producţiei a ajuns la numai 5,8% în primele nouă luni din 2007, iar cea a vânzărilor s-a redus aproape la jumătate faţă de începutul anului , după ce la începutul anului se raportau plusuri de peste 7% ale producţiei .

Statisticile oficiale arată creşteri ale producţiei şi cifrelor de afaceri din industrie, însă aceste creşteri sunt din ce în ce mai mici, de la lună la lună. Dacă în primele două-trei luni ale anului producţia avea o dinamică de peste 7%, la nouă luni a ajuns sub 6% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Iar cifrele de afaceri, reprezentând vânzările realizate de industriaşi, au ajuns la plusuri de numai 12%, după ce la începutul anului erau de aproape 23%.

Principalii indicatori care evidenţiază starea industriei româneşti - producţia autohtonă şi cifrele de afaceri - arată un regres continuu, de la lună la lună. Per ansamblu, creşterile sunt din ce în ce mai timide, iar în detaliu - pe câteva dintre ramurile importante - se înregistrează chiar şi scăderi, în multe cazuri destul de abrupte. La începutul anului - în perioada ianuarie-martie, faţă de acelaşi interval din 2006 - se raportau cifre de afaceri cu 22,3% mai mari şi o producţie industrială totală în creştere cu 7,7%.

Ce avem acum, în raportările pe primele nouă luni? Datele comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că cifra de afaceri în industrie a crescut cu 12,2%, iar producţia - cu 5,8%. Asta în condiţiile în care industria de energie electrică, termică şi gaze a consemnat o scădere a producţiei de 1% şi, per ansamblu, industria energetică a scăzut cu 1,9%.

Industria uşoară, scăderi pe toată linia

Cele mai drastice scăderi ale producţiei fizice s-au înregistrat în industria de textile-pielărie, cunoscută ca fiind - până nu de mult - portstindardul exporturilor româneşti. Potrivit datelor comunicate pentru ziarul "Adevărul" de Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR-1903 - pe primele şase luni producţia totală în această ramură, preponderent exportatoare, a scăzut cu 8,7%.

Producţia de ţesături a fost mai mică decât anul trecut cu 17,5%, cea de fire - cu 6,9%, cea de covoare - cu 4,8%, iar cea de confecţii din piele - cu1%. Pe de altă parte, în timp ce exporturile româneşti de îmbrăcăminte au scăzut cu 8%, ajungând sub pragul de un miliard de euro, importurile au crescut cu 28,8%. Iar numărul de salariaţi (376.600 persoane) reprezintă puţin peste 90% din efectivul înregistrat anul trecut. Ce s-a întâmplat?

Exportatorii, sacrificaţi "de pomană"

"Ne îngrijorează faptul că Banca Naţională - prin măsurile aplicate pentru ţintirea inflaţiei - a sacrificat de pomană exportatorii, pentru că, iată, inflaţia trece dincolo de ţintă. Ar mai fi creşterea continuă a costurilor, în special cele cu energia şi cu forţa de muncă, dar şi accentuarea concurenţei externe. Dar toate acestea sunt net depăşite de birocraţia impusă fără rost prin diverse normative interne, la care se adaugă cele europene", ne-a declarat preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.

El şi-a exprimat însă anumite rezerve faţă de statisticile comunicate de INS referitoare la creşterea industriei. "Se amestecă performanţele realizate în ramuri care au cicluri de producţie cu frecvenţă diferită", a explicat Cezar Corâci.

Potrivit INS, creşterea de 5,8% a producţiei industriale din perioada ianuarie-septembrie 2007 a fost susţinută de industria prelucrătoare, unde s-a înregistrat o majorare a producţiei de 6,7% şi de industria extractivă, unde producţia a crescut cu 0,8%. Pe marile grupe industriale au fost consemnate creşteri în industria bunurilor intermediare (+7,9%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%), industria bunurilor de capital (+7,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,1%).

Salvarea industriei, o opţiune strategică

Pentru ca barierele din calea dezvoltării industriei să se ridice, "ar fi nevoie de o macrostabilizare economică reală, liberalizarea completă a pieţei energetice şi mai ales dereducerea birocraţiei şi a altor elemente care induc costuri suplimentare", a mai spus liderul confederaţiei patronale UGIR-1903. El apreciază însă că problema salvării şi păstrării industriei autohtone româneşti este o opţiune strategică pe care autorităţile încă nu au abordat-o cu răspunderea necesară.

Cererea de produse industriale creşte exponenţial

Spre deosebire de producţie şi cifrele de afaceri, comenzile noi din industrie au crescut vertiginos, ajungând la un plus de 21,1% în perioada ianuarie-septembrie 2007, faţă de acelaşi interval din anul 2006. Creşterea nominală pe piaţa internă a fost de 7%, iar în cazul comenzilor pentru export - de 9,2%, a mai anunţat, ieri, INS. Comparativ cu luna august, comenzile noi din luna septembrie au înregistrat o creştere de 7%, susţinută de creşterea din industria bunurilor intermediare (+8,6%), industria bunurilor de capital (+3,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,7%).

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat o creştere de 9,9%. Comparativ cu septembrie 2006, comenzile noi din industrie în septembrie 2007 au crescut cu 9,2%, creşterea fiind susţinută de toate marile grupe industriale - bunuri de folosinţă îndelungată (+20,2%), bunuri de capital (+10,1%), bunuri intermediare (+4,3%) şi industria bunurilor de uz curent (3,3%).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite