Industria românească, în cădere liberă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din 2009, afacerile industriaşilor au scăzut cu 16% faţă de acelaşi interval din 2008, iar comenzile noi sunt mai mici cu aproape 23%. Cel mai afectat sector este cel al producţiei de bunuri intermediare, unde comenzile au scăzut aproape la jumătate, iar cifrele de afaceri s-au redus cu peste 25%.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primul trimestru din acest an, media cifrelor de afaceri realizate de industriaşi e cu 16,2% mai mică decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Pe marile grupe industriale, scăderea este şi mai dramatică: în energie se înregistrează un minus de aproape 33%, în producţia de bunuri intermediare – de 26,6%, iar la bunurile de folosinţă îndelungată – de 23,6%.

Viitorul nu sună deloc bine

În ceea ce priveşte comenzile noi, care angajează de fapt producţia viitoare, acestea au înregistrat o scădere fără precedent în ultimii ani.

Media naţională e cu 22,7% mai mică în primul trimestru, potrivit INS, ceea ce înseamnă că, în industrie, cererea de mărfuri coboară alarmant de mult sub capacităţile de producţie. Statisticile oficiale plasează industria bunurilor intermediare la un nivel-record al scăderii cererii, care a ajuns aproape la jumătate (-43,8%) faţă de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

La fel de alarmantă este şi scăderea cu peste 32% a cererii din industria bunurilor de folosinţă îndelungată. Reamintim că fabricile cu acest profil (producţia de bunuri intermediare şi, respectiv, de folosinţă îndelungată) sunt, de regulă, întreprinderi mijlocii sau mari, având sute, uneori mii de angajaţi.

Scăderea cererii pentru produsele lor poate însemna şomaj tehnic, apoi şomaj efectiv pentru aceşti oameni. Iar măsurile guvernamentale anunţate pentru combaterea crizei întârzie să apară. Întrebaţi ce măsuri sunt deja vizibile sau în curs de aplicare, din planul anticriză lansat la începutul anului de Guvern, liderii patronatelor din industrie şi din sectorul IMM ne-au răspuns că nu poate fi identificată nici măcar una singură.

Vânzările şi comenzile scad, spectrul şomajului e din ce în ce mai vizibil, dar autorităţile întârzie să aplice un plan adoptat odată cu bugetul pe 2009.

Bunurile de capital, pe linia de plutire

Singurul sector în care au crescut atât comenzile, cât şi vânzările este cel în care se produc bunuri de capital. Aici, vânzările au fost cu 2,5% mai mari, iar valoarea comenzilor noi a crescut cu 2,3%.

Planul anticriză a rămas pe hârtie

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reeşalonarea datoriilor firmelor aflate în dificultate, facilităţi pentru angajatorii de şomeri, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene...

Vă mai aduceţi aminte de aceste măsuri? Chiar şi acum, după câteva luni de la adoptare, politicienii continuă să promită că le vor aplica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite