Industria chimică va primi gaze doar din producţia internă şi în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatele chimice şi producătorii de energie vor primi gaze doar din producţia internă până la finele anului 2010, a declarat, joi, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu.

Gazele din producţia internă costă circa 160 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţurile de import se ridică la peste 290 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii, casnici sau industriali, trebuie să primească acelaşi coş de gaze intern-import.
 
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în luna mai pentru ca marii utilizatori de gaze, respectiv industria chimică şi producătorii de energie, să poată primi gaze din producţia internă doar până la 31 octombrie 2009. Măsura a fost luată pentru revitalizarea industriei.
 
"Parlamentul a adus amendamente acestei ordonanţe, astfel încât termenul a fost prelungit până la 31 decembrie 2010", a precizat Videanu.
 
Potrivit acestuia, populaţia va continua să primească gaze din coşul intern-import. "Populaţia are prioritate în asigurarea alimentării cu gaze, urmează centralele care produc căldură, apoi vom sprijini industria atâta timp cât putem din producţia internă", a adăugat ministrul Economiei.
 
Potrivit acestuia, deşi contractele semnate cu importatorii de gaze sunt de tipul "take or pay", aceştia au fost de acord cu reducerea volumelor de gaze importate. "Vom vedea pe viitor ce putem face pentru a compensa acest lucru", a mai spus Videanu.
 
Preşedintele InterAgro, Ioan Niculae, declara recent că a putut relansa combinatele chimice pe care le deţine datorită măsurii luate de Guvern de a acorda gaze doar din producţia internă pentru acest sector.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite