Industria lemnului din Mureş, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobex a decis să renunţe la 200 de angajaţi, iar Ilefor are venituri mult diminuate. Companiile mureşene din industria lemnului resimt din plin criza economică.

Conducerea producătorului mureşean de mobilă Mobex SA a stabilit numărul angajaţilor de care nu mai este nevoie. „S-a luat o hotârâre finală. Din păcate, 90 de oameni şi-au făcut deja lichidarea, urmează alţi 110. Deci am rămas la 200 din 300 cât era anunţat iniţial. În data de 9 februarie, oamenii au fost anunţaţi, au 20 de zile preaviz, sunt unii care renunţă la preaviz şi mai primesc un salariu de încadrare. Pe viitor, dacă vom primi comenzi, vom mai lucra, în momentul de faţă suntem acoperiţi 60% cu comenzi. Tocmai studiam o situaţie a federaţiei noastre. dacă anul trecut erau în ţară 124 de societăţi de profil active, acum mai sunt 36”, ne-a declarat Sorin Piper, lider sindical Mobex.

Se lucrează patru zile pe săptămână

Din luna ianuarie, angajaţii Mobex lucrează patru zile pe săptâmână, zilele de vineri fiind considerate un fel de şomaj tehnic, iar mai nou există posibilitatea ca şi în zilele de luni angajaţii să stea acasă.
Mobex opera la final de 2008 o reţea de 7 magazine proprii, dintre care patru în Bucureşti şi câte unul în Târgu-Mureş, Sibiu şi Braşov, şi era prezentă prin intermediul distribuitorilor în 14 oraşe din ţară.
Afacerile pe piaţa externă erau derulate în zona fostelor state CSI (Comunitatea Statelor Independente).
Pe piaţa internă, circa 15-20% din vânzări sunt generate de mobilierul pentru hoteluri. Mobex este o societate cu capital integral privat, continuatoarea tradiţiei în fabricarea mobilei a unor ateliere atestate documentar la sfârşitul secolului al XIX-lea, care au stat la baza infiinţării ei în 1948. Mobex produce o gamă largă de mobilier, de artă, clasic, de hotel şi amenajări interioare pentru instituţii publice.

Pierderi

Şi producătorul de mobilă Ilefor Târgu-Mureş, parte a grupului Mobexpert, a încheiat anul trecut cu pierderi de 2,9 milioane de lei (798.000 de euro), după ce în 2007 a avut un profit de 3,2 milioane de lei, ca urmare a diminuării veniturilor de aproape trei ori.
Veniturile firmei au scăzut de la 36,3 milioane de lei la 12,3 milioane de lei (3,3 milioane de euro), în timp ce cheltuielile au fost reduse de peste două ori, de la 32,5 milioane de lei la 15,2 milioane de lei (4,1 milioane de euro), potrivit informaţiilor remise, joi, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Cifra de afaceri s-a redus cu 35,7%, de la 19,2 milioane de lei la 12,3 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Conducerea firmei a anunţat la începutul lunii septembrie a anului trecut că intenţionează să mute activitatea de producţie în Parcul Industrial Mureş, investiţia fiind de circa 7-8 milioane de euro.

Ileflor a vândut ieri o singură acţiune
Ilefor are un capital de 1,6 milioane lei, divizat în 16,1 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Potrivit celor mai recente raportări, firma este controlată în proporţie de 48,19% de preşedintele Mobexpert, Dan Şucu. Acţiunile Ilefor au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 25%, la preţul de 0,5 lei, însă a fost efectuată numai o singură tranzacţie în valoare de 40 de lei. La această cotaţie, firma are o capitalizare de 806.000 de lei.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite