Industria încetineşte creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce producţia a crescut cu 6,1% în primele şase luni ale acestui an, sfârşitul lunii august marchează o uşoară reducere. Toţi indicatorii de conjunctură economică au

După ce producţia a crescut cu 6,1% în primele şase luni ale acestui an, sfârşitul lunii august marchează o uşoară reducere.

Toţi indicatorii de conjunctură economică au înregistrat creşteri importante în primele opt luni din 2007 faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce în august, comparativ cu iulie, singurele scăderi au fost raportate în cazul activităţii industriale şi al comerţului cu autovehicule.

Producţia industrială a crescut, în intervalul ianuarie- august al anului curent, cu 6% faţă de intervalul similar din 2006, fi ind raportate avansuri în toate ramurile, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Avansul producţiei industriale marchează o încetinire uşoară a ritmului de creştere în partea a doua a anului. Asta pentru că, în primul semestru, industria a înregistrat o creştere de 6,1%. Astfel, raportat la august 2006, în august 2007 producţia industrială s-a majorat cu 4,5%. Raportat la luna precedentă, acest indicator a coborât cu 3% în august, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria prelucrătoare (-4,0%) şi în energia electrică şi termică, gaze şi apă (-7,9%). În industria extractivă s-a înregistrat o creştere de 10,0%.

Pe marile grupe industriale, scăderea producţiei în august s-a datorat, în principal, diminuării producţiei cu 20,2% în industria bunurilor de capital şi cu 5,4% în industria bunurilor intermediare.

Productivitatea muncii în industrie a crescut în intervalul ianuarie-august cu 10,6%, faţă de perioada similară din 2006, în timp ce în august, avansul a fost de 9% faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

Raportat la iulie, productivitatea muncii a scăzut cu 2,4%.

Valoarea construcţiilor s-a majorat cu o treime În sectorul lucrărilor de construcţii, primele opt luni au adus un avans de 33% al valorii proiectelor, un ritm de producţie superior mediei generale înregistrându-se, după tipul de construcţii, la clădirile nerezidenţiale (135,8%) şi la cele rezidenţiale (134,8%), iar după elementele de structură, la lucrările de construcţii noi (134,0%). În august, valoarea lucrărilor de construcţii a crescut cu 39,3% faţă de august 2006. În cazul cifrei de afaceri din întreprinderile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), creşterea din primele opt luni s-a situat la 15,2%, ca urmare a avansului vânzărilor de mărfuri alimentare cu 20,7% şi a celor nealimentare cu 9,8%.

La întreprinderile cu activitate principală de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, al autovehiculelor şi motocicletelor, inclusiv întreţinerea şi repararea acestora, cifra de afaceri a urcat în ianuarie-august cu 32,1%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri în luna august cu 22,3% mai mare comparativ cu luna august 2006. Comparativ cu primele opt luni de anul trecut, în intervalul similar din 2007, volumul cifrei de afaceri din această activitate a crescut cu 3,9%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite