Industria îşi găseşte cu greu finanţare în Noua Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Zilele Biz, Cemal Yildirim, vicepreşedintele adjunct al Finansbank, a vorbit despre problemele cu care se confruntă companiile mici din noile state membre ale Uniunii Europene, probleme


Prezent la Zilele Biz, Cemal Yildirim, vicepreşedintele adjunct al Finansbank, a vorbit despre problemele cu care se confruntă companiile mici din noile state membre ale Uniunii Europene, probleme care, în opinia sa, sunt similare cu cele pe care le vor întâmpina din 2007 şi companiile româneşti. El spune că datele statistice arată că obţin mai uşor finanţare din partea unei bănci, acele companii care au deja profituri sau active mari. Printre preferatele băncilor se mai numără şi firmele care pot dovedi că în ultima perioadă au crescut numărul de angajaţi. O altă caracteristică a finanţărilor pe care le accesează întreprinderile mici şi mijlocii din noile state membre UE, este aceea că apeleză frecvent la leasing. 53% din aceste companii şi-au finanţat activitatea prin leasing, în timp ce doar 36% au contractat credite pe termen scurt şi numai 14% au derulat credite cu o durată de rambursare mai mare de 3 ani. Valoarea majorităţii finanţărilor pe care le solicită IMM-urile din cele 10 state care au aderat la UE în 2004 este cuprinsă între 25.000 şi 100.000 de euro/proiect. O excepţie notabilă o constituie firmele înregistrate în Malta, unde 45% dintre cererile de finanţare sunt de peste 100.000 de euro/proiect. La polul opus, întreprinderile mici şi mijlocii din state precum Slovenia şi Polonia împrumută mai puţin de 25.000 de euro, în proporţie de 52%, respectiv 58%. În aceste cazuri, profilul este cel al unor micro-comapanii, de regulă, aflate în administrarea unei familii şi care generează un profit anual limitat.
O formă de finanţare a unei afaceri este şi cea de tip venture capital. În acest fel, fondurile de investiţii venture capital oferă bani societăţilor nou-înfiinţate sau deja existente pe piaţă, care prezintă potenţial de creştere peste media sectorului în care activează.Însă "doar 1% din companiile care doresc o astfel de finanţare o şi obţin. Este o finanţare pentru companiile de top", spune Cornel Marian, director de investiţii la Oresa Ventures România. Datele Gallup pentru noile state membre indică cifra de 1% în dreptul companiilor mici şi mijlocii care declară că s-au adresat unui fond sau unei firme de venture capital pentru a obţine finanţare. Totodată, doar 2% dintre patronii de IMM-uri din Noua Europă spun că sunt interesaţi de o astfel de metodă de finanţare. În România, lucrurile stau similar. Şi asta în pofida faptului că există exemple reale de succes ale unor firme care s-au dezvoltat în acest fel. Dufa, Credisson, Domenia Credit, Dragon Star sau Intercapital sunt doar câteva dintre numele care au beneficiat de finanţări de tip venture capital. Rezultatele sunt însă pe măsură. Cei de la Oresa Ventures spun că au câştigat de 30 de ori banii investiţi în Credisson în momentul în care şi-au vândut participaţia către Cetelem-BNP Paribas.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite