Industria fondurilor de investiţii depăşeşte un miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trimestrul trei din 2007 a adus cele mai mari vânzări nete din întregul an. Industria fondurilor de investiţii continuă să avanseze totuşi cu paşi mici. Dar în septembrie a reuşit să se

Trimestrul trei din 2007 a adus cele mai mari vânzări nete din întregul an.

Industria fondurilor de investiţii continuă să avanseze totuşi cu paşi mici. Dar în septembrie a reuşit să se menţină peste pragul de un miliard de lei, deşi piaţa de capital a fost în scădere. Însă nu trebuie ignorat şi faptul că, în acea lună, în piaţă au intrat două noi fonduri.

Activele fondurilor mutuale s-au menţinut peste pragul de un miliard de lei şi în septembrie, în ciuda fapului că, în acea lună, piaţa de capital a înregistrat corecţii ample. Astfel, datele publicate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arată faptul că, la sfârşitul trimestrului trei, fondurile deschise de investiţii totalizau active nete de 865 milioane de lei, iar cele închise însumau 178 milioane de lei.

Primele trei trimestre din 2007 au adus o creştere a activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii de 36,6%. Totodată, trimestrul trei al anului curent a marcat cea mai mare creştere a vânzărilor nete. Astfel, investitorii au subscris 233,24 milioane de lei şi au răscumpărat 146,68 milioane de lei, rezultând vânzări nete de 86,3 milioane de lei. Pentru comparaţie, în primele două trimestre ale anului, vânzările nete au fost de 15,86 milioane de lei, respectiv 63,51 milioane de lei.

Fondurile de acţiuni, cele mai performante

Totuşi, numărul investitorilor nu creşte semnificativ. Datele UNOPC arată un total de 81.473 investiori, cu numai 0,42% mai mare faţă de sfârşitul lunii august.
Dintre fondurile de acţiuni, în topul randamentului pe ultimele 12 luni conduce Omninvest, cu un randament de 42,6%, urmat de Premio, fond administrat de Pioneer Asset Management, cu 40,71%.

Pe poziţia a treia din punct de vedere al randamentului anual s-a clasat fondul de acţiuni Napoca, cu un randament de 38,07%, urmat de Active Dinamic, cu 37,25%, şi de Intercapital, cu 35,6%.
În clasamentul fondurilor diversificate privind performanţele din ultimele 12 luni conduce detaşat Capital Plus, cu un randament de 19,6%, urmat de BT clasic, cu 18,8%, iar pe poziţia a treia s-a clasat Star Focus, administrat de Star Asset Management, cu un randament anual de 16,6%.

La categoria fondurilor monetare, în ultimele 12 luni, Simfonia 1 are un randament de 6,6%, iar Bancpost Plus, o performanţă de 6%. La fondurile de obligaţiuni, în ultimele 12 luni, Orizont a înregistrat o creştere cu 7,6%, BCR Clasic cu 6,6%, Stabilo cu 6,8%, Fortuna Gold 6,2%, Tezaur cu 5,2%, Vanguard Protector 5,5%.
În clasamentul instituţiilor care administrează cele mai mari active din industria OPCVM, la finalul lunii septembrie conduce Raiffeisen Asset Management, cu active de 131,4 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 15,2%.

Pe poziţia secundă se află BT Asset Management, cu 129 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 15%. În clasament urmează EFG Mutual Funds Management, cu 111,5 milioane de lei (12,9% cotă de piaţă), BCR Asset Management, cu 98,7 milioane de lei (11,4%), şi SG Asset Management-BRD, cu 92,8 milioane de lei (10,7%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite