Indonezia şi Turcia au fost zguduite în acelaşi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două seisme s-au produs ieri-dimineaţă în insula indoneziană Sulawesi, respectiv provincia Agri, din estul Turciei, la interval de 11 minute. Primul cutremur a avut epicentrul în Marea

Două seisme s-au produs ieri-dimineaţă în insula indoneziană Sulawesi, respectiv provincia Agri, din estul Turciei, la interval de 11 minute. Primul cutremur a avut epicentrul în Marea Molucca, la 160 km în sud-estul insulei Sulawesi, la ora locală 19.27 (11.27 GMT). Magnitudinea seismului a fost de 7,3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional de Geofizică din SUA, şi de 6,5 grade, potrivit Institutului de Seismologie din Jakarta. Cutremurul nu a provocat tsunami, dar oraşul nordic Manado a fost cuprins de panică, după ce multe dintre clădiri au fost fisurate. Un localnic citat de Associated Press a declarat că cel puţin trei oameni au fost răniţi. Indonezia este una dintre ţările care sunt cel mai des lovite de cutremure. Aici s-au înregistrat cele mai multe victime în urma seismului din decembrie 2004, care a provocat un tsunami de mari dimensiuni în Oceanul Indian. Peste 160.000 de oameni au murit atunci numai în provincia Aceh. Un purtător de cuvânt al Centrului de Avertizare împotriva Tsunami din Pacific a declarat ieri că existau condiţiile pentru un tsunami "localizat". Adâncimea epicentrului a fost de 51 de kilometri.

Seismul din Turcia s-a produs la ora locală 9.38 (11.38 GMT). Magnitudinea a fost de 5 grade pe scara Richter, potrivit Centrului de Monitorizare Seismică al Turciei, a afectat provincia Agri, din estul acestei ţări, provocând scene de panică în rândul populaţiei şi pagube materiale în mai multe sate. "Nu avem informaţii privind eventualele victime sau persoane rănite", a declarat guvernatorul regiunii, Halil Ibrahim Akpinar, pentru postul de televiziune NTV. Akpinar a anunţat însă producerea unor pagube, în special la clădirile vechi, şi a spus că zăpada de pe străzi sporeşte dificultăţile. Primarul oraşului Tutak, Bulent Osman Agaoglu, a declarat pentru agenţia Anatolia că seismul a fisurat pereţii caselor din mai multe sate şi a spart ferestrele. Epicentrul cutremurului a fost localizat în oraşul Tutak, în apropiere de frontiera cu Armenia şi Iran, potrivit observatorului Kandilli din Istanbul. În Turcia, care este situată pe o falie tectonică majoră, cutremurele soldate cu victime sunt frecvente. Două seisme devastatoare au provocat moartea a 20.000 de persoane în august şi noiembrie 1999, în nord-vestul ţării. Cercetătorii au prognozat un cutremur major în Istanbul, în următoarele decenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite