India, aplaudată de Bush, Pakistanul, bătut pe umăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

realiza un echilibru între doi adversari tradiţionali, despărţiţi de conflictul endemic în jurul Kaşmirului. Or, apare clar din rezultatele turneului că balanţă înclină de partea Indiei

realiza un echilibru între doi adversari tradiţionali, despărţiţi de conflictul endemic în jurul Kaşmirului. Or, apare clar din rezultatele turneului că balanţă înclină de partea Indiei ("India a avut parte de aplauze, în timp ce Pakistanul s-a ales doar cu o bătaie amicală pe umeri", scria "New York Times"). Indiei i s-a recunoscut, într-adevăr, statutul de putere nucleară, chiar dacă ea este unul din oponenţii îndârjiţi ai Tratatului de neproliferare. În schimb, deşi Pakistanul a pretins să se bucure de acelaşi statut ca acela acordat Indiei, a trebuit să se mulţumească cu proclamarea sa ca "aliat vital" în războiul împotriva terorismului. În ochii Americii, India şi Pakistanul se situează pe paliere diferite, comenta un analist politic pakistanez.
Diferenţa de comportament faţă de cele două ţări vizitate se explică, între altele, prin faptul că Washingtonul vede India ca o contrapondere la celălalt mare gigant asiatic, China. Pe de altă parte, cu economia sa în plină ascensiune, India constituie o piaţă tot mai atrăgătoare pentru exporturile SUA, influenţa emigraţiei indiene este în continuă creştere în America, iar specialiştii indieni în informatică sunt tot mai căutaţi de marile corporaţii americane. şi nu în ultimul rând, în virtutea condiţiei ei de ţară democratică, India este văzută de către Bush ca un centru de iradiere a democraţiei în restul continentului asiatic.
"Democraţia nu poate fi vârâtă pe gât"
În schimb, Pakistanul este, de fapt, o dictatură militară, iar mărturisirea şefului programului nuclear pakistanez că a facilitat transferul de tehnologie către statele socotite ostile Americii a fost un alt motiv pentru care Bush nu a avut posibilitatea de a acorda acestei ţări un statut similar celui primit de India.
Totuşi, nu este nici pe departe sigur că acordul prin care India capătă acces la tehnologia nucleară americană va fi ratificat de Congresul SUA. În plus, India, care întreţine bune relaţii cu ţări ca Iranul, Cuba, Siria şi Birmania, neprietene faţă de America, nu are nici cea mai mică dorinţă de a exporta valorile sale democratice în aceste ţări, cum ar dori Bush. ("Nu le putem vârî democraţia pe gât", spunea un analist indian). Cât despre Pakistan, în ciuda poziţiei proamericane a preşedintelui său, militanţii islamici se bucură pe mai departe de un larg sprijin popular.
Cu alte cuvinte, este încă prematur să se aprecieze în ce măsură turneul lui Bush în cele două ţări s-a soldat cu rezultatele aşteptate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite