VIDEO India: Atentat feroviar soldat cu 71 de morţi şi 120 de răniţi, după ciocnirea a două trenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 71 de persoane şi-au pierdut viaţa în India, vineri dimineaţă, când două trenuri s-au ciocnit, informează ediţia online a cotidianului Times. Una dintre garnituri, care transporta marfă, a lovit un tren de pasageri care se afla în viteză, după cum mai informează sursa citată. Poliţia spune că este posibil să fie vorba de un atentat pus la cale de rebelii maoişti.

Autorităţile au declarat că numărul morţilor ar putea creşte şi că acest prim bilanţ, de 30 de persoane decedate, este unul provizoriu, deoarece zeci de călători au fost transportaţi la spital, în urma impactului.

Mai citiţi şi:

Un tren a deraiat în China: cel puţin 19 morţi

VIDEO Un băieţel australian scapă nevătămat după ce căruciorul în care se afla alunecă în faţa trenului

UPDATE 12.00 O grupare susţinută de mişcarea maoistă indiană a revendicat deraierea unui tren, vineri, în estul ţării, în timpul căreia au murit 71 de persoane, potrivit unui nou bilanţ, a anunţat agenţia Press Trust of India (PTI), citată de AFP.

"Comitetul poporului împotriva atrocităţilor poliţiei" (PCPA) a revendicat sabotarea unei garnituri de tren expres care asigura legătura între Calcutta şi Mumbai, într-un apel telefonic primit de TPI.

Potrivit unui nou bilanţ, furnizat de poliţie, cel puţin 71 de persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite.

UPDATE 10.45  Deraierea unui tren expres, vineri dimineaţă, pe ruta Calcutta-Mumbai, în estul Indiei, soldată cu moartea a 65 de persoane, a fost cauzată de un sabotaj al rebelilor maoişti, a declarat şeful poliţiei din Bengalul Occidental, citat de AFP.

"Este un act evident de sabotaj. Maoiştii l-au comis", a declarat pentru AFP Bhupinder Singh.

UPDATE 8.40 Numărul morţilor s-a dublat de la ultimul raport al anchetatorilor. "Echipele de salvare ne-au spus că au fost găsite 65 de cadavre", a declarat pentru AFP inspectorul general de poliţie din Bengalul Occidental, Surajit Kar Purakayastha. "Ne temem că vom găsi alte cadavre" ale pasagerilor, a adăugat el.

Un bilanţ precedent furnizat de un medic prezent la faţa locului era de 30 de morţi şi numeroşi răniţi.

Conform Times Online explozia a avut loc pe o cale ferată în districtul West Midnapore din vestul statului Bengal, o zonă cunoscută drept un bastion a rebelilor maoişti.

Un purtător de cuvânt al căilor ferate din India a declarat că este posibil ca ciocnirea celor două trenuri să fie rezultatul unui sabotaj. "Modul în care au fost dispuse unele vagoanele Gyaneshwari Express ne fac să luamă în considerare şi alte variante decât cele ale unui simplu impact", a comentat oficialul.

Numărul morţilor este, încă, necunoscut, însă martorii au declarat că au văzut cel puţin 30 de cadavre aruncate în zona teribilului accident feroviar. Printre haosul şi panica create în zone, sute de pasageri încercau să fugă cât mai departe de locul impactului celor două garnituri.

"Am văzut multe trupuri ale călătorilor strivite printre vagoanele de marfă. Este una devărat carnagiu. Pot vedea cadavrele ciopârţite ale celor care au fost în primele patru vagoane", a fost declaraţia unui reporter al ziarului Telegraph, Naresh Jana, pentru Reuters.

Conform primelor investigaţii, 13 vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, fiind aruncate în calea unui marfar, care venea din directie opusă. La faţa locului s-au deplasat elicopetere şi echipe de salvare. Anchetatorii spun că această acţiune ar fi fost provocată de rebelii maoişti, un grup format din aproximativ 20.000 de militanţi activi în nordul şi estul Indiei.

Maioştii susţin lupta pentru apărarea ţăranilor fără pămânat şi a minorităţilor locale. Premierul indian, Manmohan Singh, a declarat că rebelii sunt cea mai mare ameniţare la adresa securităţii ţării.

"Oamenii sunt speriaţi şi plâng. Echipele de salvare se luptă pentru a ţine în viaţă orice posibil supravieţuitor şi scot toate trupurile afară. Sunt cadavre care se găsesc şi sub roţile trenurilor. Aud oameni care ţipă şi strigă după ajutor din interiorul garniturii de pasageri", a mai completat Naresh Jana.

Accidentul s-a produs în jurul orei locale 1.30, 23.00 ora României

Bilanţul oficial menţiona cel puţin 15 morţi, dar un medic care se ocupa de răniţii de la locul accidentului a declarat, pentru postul de televiziune NDTV, că şi-au pierdut viaţa cel puţin 30 de persoane.

Ministrul Guvernului Bengalului Occidental însărcinat cu operaţiunile de salvare, Mortaja Hussain, a precizat că 13 vagoane ale unui tren expres provenind din Calcutta şi cu destinaţia Mumbai, plin de pasageri care dormeau, au deraiat şi că urmau încă să fie salvaţi aproximativ o sută de pasageri.

Ministrul transporturilor feroviare, Mamata Bannerjee, care s-a deplasat la faţa locului, a spus că mai multe elemente de cale ferate lipseau.

"Ne temem că este vorba despre un atac maoist. Căile ferate sunt o ţintă uşoară", a afirmat ea.

Accidentul s-a produs în jurul orei locale 01.30 (joi, 23.00, ora României), în districtul West Midnapore, un bastion maoist la aproximativ 135 de kilometri vest de Calcutta, capitala Bengalului Occidental.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite