Incineratoarele pentru deşeurile animale, o rană încă deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara noastră, problema resturilor animaliere îşi aşteaptă de mult timp o rezolvare. Un accident rutier produs în judeţul Neamţ a redeschis "rana" provocată de lipsa incineratoarelor

În ţara noastră, problema resturilor animaliere îşi aşteaptă de mult timp o rezolvare.

Un accident rutier produs în judeţul Neamţ a redeschis "rana" provocată de lipsa incineratoarelor în România. În urma incidentului, 10 tone de cadavre de animale intrate în putrefacţie s-au împrăştiat pe sute de metri, degajând un miros insuportabil timp de mai bine de 13 ore şi afectând solul unei păduri. Evenimentul rutier putea provoca şi un accident ecologic, dacă nu se luau măsuri imediate. Însă pericolul încă nu a trecut.

Accidentul produs pe data de 21 august, la ora 1.30, pe DN 15B, în afara localităţii Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, aduce în discuţie lipsa de incineratoare pentru animale pe întreg teritoriul României, şi, implicit, problema poluării. Pe lângă pericolul otrăvirii mediului, incidentul rutier s-a soldat cu moartea şoferului Adam Ştefan, în vârstă de 54 de ani, care conducea autotractorul marca Roman, vehicul ce tracta o semiremorcă încărcată cu 10 tone de cadavre de animale.

"În acea dimineaţă fatidică, şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat după impactul cu copacii de la marginea pădurii aflate în apropierea drumului. Resturile de animale intrate în putrefacţie s-au împrăştiat pe aproximativ 300 de metri pătraţi", ne-a declarat şeful Poliţiei Rutiere Neamţ, Neculai Costan. Astfel, după accident, drumul şi o porţiune din pădure au fost acoperite de leşuri, existând pericolul producerii unui dezastru ecologic.

Camionul fusese închiriat de societatea Protan şi încărcase resturile de animale de la Protan Roman, firmă care nu deţine autorizaţie de incinerare, urmând a le transporta la Protan Dej, unde există o fabrică de neutralizare proteică. Însă şoferul n-a mai ajuns la destinaţie.

Mirosul de cadavru a persistat mai bine de 13 ore Dacă Protan Roman ar fi avut un crematoriu pentru arderea resturilor de animale, societatea nu ar mai fi fost nevoită să transporte cadavrele pentru incinerare la Dej. Astfel, s-ar fi diminuat riscurile producerii de evenimente rutiere tragice, iar mediul ambiant nu ar fi avut de suferit.

În urma acestui accident, leşurile de animale au degajat un miros insuportabil care, potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Neamţ, persista după 13 ore de la producerea incidentului. "Societatea Protan a avut un crematoriu la Roman, dar nu mai funcţionează din anul 2001, fiindcă nu are autorizaţie de mediu. Au avut chiar două iniţiative de a face un incinerator, dar au rămas în stadiul embrionar.

Aşa că nu mai au dreptul decât la colectarea, depozitarea şi transportul resturilor de animale. Acum, societatea Protan este în investigaţii", ne-a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Neamţ, Constantin Pavăl. Pentru ca mediul ambiant să nu aibă de suferit, chiar în acea noapte, echipe de la Protan au strâns resturile de animale din tot perimetrul respectiv, apoi, cu ajutorul unei vole, s-a strâns un strat gros de 10 centimetri de pământ contaminat şi în final solul a fost tratat cu dezinfectant. Primăria va supraveghea timp de 10 zile zona afectată.

Autorizaţie de funcţionare, pe jumătate Potrivit legii în vigoare, incinerarea cadavrelor animalelor în România se face prin intermediul firmei Protan, singura abilitată să le ridice şi să le incinereze în propriile unităţi autorizate. Însă firma nu mai are autorizaţie de incinerare decât pentru câteva unităţi din patru judeţe: Prahova, Neamţ, Bacău şi Bihor.

Aceste unităţi sunt însă prea puţine, după cum recunoaşte şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Csutak Nagy, citat de BCC România, care spune că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, regulile privind această activitate, care nu trebuie să dăuneze mediului, sunt deosebit de restrictive.

"Având în vedere că aderarea s-a făcut în 2007, sigur că nici nu s-a făcut evaluarea conform situaţiei apărute. Poate să apară şi o epizootie sau alte şi alte situaţii, când trebuie să extinzi activitatea de incinerare", a mai spus Nagy. Legea română mai reglementează şi un al doilea sistem: fermele au dreptul să-şi facă propriul incinerator, dar el poate fi folosit numai pentru cadavrele provenite din acea fermă. Un incinerator performant costă în jur de 200-300.000 de ron.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite