Incineratoare ecologice în loc de crematorii poluante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate crematoriile poluante vor fi înlocuite până în 2008 cu incineratoare ecologice cu o capacitate mai mică. Ministrul mediului, Attila Korody, aflat în Covasna, a declarat că noile

Toate crematoriile poluante vor fi înlocuite până în 2008 cu incineratoare ecologice cu o capacitate mai mică. Ministrul mediului, Attila Korody, aflat în Covasna, a declarat că noile incineratoare pentru deşeuri vor fi construite în centre regionale şi vor colecta toate deşeurile din zonă.

De exemplu, în judeţul Covasna există un singur crematoriu, la Spitalul judeţean din Sfântu Gheorghe, care este depăşit moral şi tehnologic. Aici sunt arse aproape zilnic zeci de kilograme de deşeuri rezultate din activitatea medicală - feşe, seringi uzate şi organe umane extrase în urma unor operaţii.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, instalaţia nu permite ridicarea temperaturii la standardul de 1.100 de grade Celsius, prin urmare arderea este incompletă. În aceste condiţii, apare dioxina, o substanţă cancerigenă ce se degajă în aer prin norii de fum şi atacă organismul uman.

Agenţia de Protecţie a Mediului a primit, de-a lungul timpului, mai multe reclamaţii din partea unor cetăţeni care s-au plâns de disconfortul creat de noxe şi care şi-au exprimat temerea că se vor îmbolnăvi, dar, deşi pericolul este incontestabil, conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică spune că oficial nu s-au înregistrat dovezi referitoare la îmbolnăviri determinate de acestea.

Pentru a reduce poluarea, spitalul a achiziţionat un aparat de compactare a gunoaielor, ce permite încărcarea suplimentară a cuptoarelor. Astfel, timpul necesar arderii e redus la un sfert, dar aceasta este doar o soluţie de compromis acceptată de Agenţia de Protecţie a Mediului până la închiderea definitivă a crematoriului.
(Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite