Incidente violente la prima paradă gay de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dacă marşul a fost interzis de autorităţi şi demonstranţii au trebuit să facă faţă unei contramanifestaţii organizate de militanţii creştin-ortodocşi, naţionalişti şi neo-fascişti,

dacă marşul a fost interzis de autorităţi şi demonstranţii au trebuit să facă faţă unei contramanifestaţii organizate de militanţii creştin-ortodocşi, naţionalişti şi neo-fascişti, minoritatea gay a descris evenimentul drept o victorie.
Pentru a împiedica parada, autorităţile au dispus, în apropierea Pieţei Roşii, sute de scutieri. Forţele de ordine au intervenit în momentul în care un grup de manifestanţi gay a încercat să depună flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, într-un gest simbolic de protest. Poliţiştii au închis porţile parcului, iar demonstranţii au fost întâmpinaţi brutal de reprezentanţi ai grupărilor ultrareligioase şi naţionaliste. Forţele de ordine au arestat aproximativ 100 de persoane, inclusiv pe organizatorul marşului, dar şi turbulenţi din tabăra contrademonstranţilor. Sub lozinca "Moscova nu este Sodoma", aceştia au promis că vor avea grijă să strice orice manifestaţie a homosexualilor. Vineri, un tribunal moscovit a dat câştig de cauză deciziei primăriei de a interzice parada, pe motiv că este posibilă izbucnirea unor violenţe. Sâmbătă s-au împlint 13 ani de la abrogarea, în Rusia, a articolului din Codul Penal care incrimina homosexualitatea. În pofida scoaterii minorităţilor sexuale de sub incidenţa Codului Penal, circa 5-8% din ruşii în cauză continuă să-şi ascundă orientarea sexuală, apreciază sociologii. Însuşi primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a calificat homosexualitatea drept "anomalie". Mai multe incidente homofobe, produse de la începutul anului, par să-i dea dreptate. În 30 aprilie, zeci de skinheads şi de femei vârstnice purtătoare de icoane au manifestat în faţa unui bar din Moscova, cunoscut ca loc de întâlnire a homosexualilor. Clienţii s-au baricadat în interior şi au fost nevoiţi să solicite protecţia poliţiei pentru a putea ieşi. şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Alexei al II-lea, a denunţat "propaganda homosexuală", iar un important imam a incitat "oamenii decenţi" să-i ia la bătaie pe homosexuali.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite