Închisorile secrete ale CIA, sub tirul criticilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Polonia ar putea fi somate să clarifice învinuirile ce li se aduc. Javier Solana afirmă că nu există informaţii care să certifice existenţa închisorilor în UE sau în ţările candidate

închisorilor secrete ale CIA, fără a preciza însă în ce ţări sunt localizate aceste închisori, au stârnit o furtună de reacţii pe plan european. Lideri politici, membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Consiliului Europei, activişti pentru apărarea drepturilor omului, luând act de recunoaşterile fie şi tardive ale Casei Albe, nu îşi ascund preocuparea faţă de hotărârea de menţinere a acestor închisori, chiar dacă momentan au fost golite, şi faţă de "complicitatea" care ar fi fost manifestată de "anumite guverne".
În această privinţă sunt citate din nou numele României şi Poloniei, care, după cum afirmă "International Herald Tribune", ar putea fi somate de UE să clarifice învinuirile ce li se aduc. Oficial, reprezentanţii UE au susţinut că, deocamdată, nu există dovezi asupra existenţei închisorilor secrete pe pământ european. Înaltul comisar al UE pentru problemele externe şi de securitate, Javier Solana, a declarat că "informaţiile pe care le posed arată că nu există ţară membră în UE sau candidată care, după cunoştinţa mea, să aibă închisori secrete". Acelaşi "International Herald Tribune" consideră însă că anunţul lui Bush pune aliaţii săi din Europa într-o poziţie stânjenitoare, după ce aceştia au negat în trecut şi o fac acum din nou că ar avea cunoştinţă de existenţa "locaţiilor negre" sau de zborurile ilegale ale avioanelor CIA. Ziarul menţionează, de asemenea, că o comisie de investigaţii a Parlamentului European se va deplasa în curând în România şi Bulgaria, ţări candidate la UE, pentru o anchetă la faţa locului.
Premierul spaniol Jose Luis Zapatero a adoptat o atitudine dură faţă de practicile SUA, susţinând că lupta democraţiilor împotriva teroriştilor "este incompatibilă cu existenţa închisorilor secrete".

"Arma crimei poartă amprentele lui Bush"
Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, l-a atacat vehement pe Bush. "De ce au nevoie SUA de închisori secrete? Credeam că această chestiune a fost de mult reglementată de Magna Carta (prototipul tuturor constituţiilor democrate - n.r.). Avem acum arma crimei şi ea poartă amprentele lui Bush", a spus el.
Pentru Dick Marty, investigatorul Consiliului Europei, dezvăluirile lui Bush nu sunt surprinzătoare, deoarece ştia de mult de existenţa închisorilor. Iar Rene van der Linden, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a denunţat "natura murdară a acestui război secret, care, aflăm acum, a fost purtat în afara oricărui cadru legal". Cotidianul german "Die Welt" merge şi mai departe, apreciind că preşedintele Bush s-ar putea găsi în postura de acuzat pentru crime de război.
În schimb, cotidianul londonez "Guardian" opinează că Bush se află într-o poziţie avantajoasă în raport cu propria opinie publică, în preajma comemorării din 11/9, prin faptul de a fi dezvăluit că teroriştii vor fi aduşi în curând în faţa judecăţii.

România, între ciocan şi nicovală
Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a avertizat că România, care speră să adere la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, trebuie să clarifice acum dacă a fost sau nu implicată în scandalul închisorilor secrete ale CIA. "Dacă aflăm ulterior că România a fost implicată, UE se va afla în faţa unei crize grave", a declarat Brok, citat de "El Pais". Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a cerut ţărilor unde se află închisori ale CIA să nu divulge nimic, deoarece SUA doresc continuarea acestei practici. "Există anumite limite peste care nu se poate trece", a spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite