Închisoarea CIA se întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul ORNISS este situat pe strada Mureş din Bucureşti
Sediul ORNISS este situat pe strada Mureş din Bucureşti

Scandalul presupusei închisori secrete a CIA la Bucureşti, în care ar fi fost torturaţi terorişti, e pe cale să izbucnească din nou, după ce câţiva ziarişti germani susţin că ar fi descoperit locul acesteia.

Televiziunea publică germană ZDF pregăteşte difuzarea unui reportaj prin care încearcă să acrediteze ideea că una dintre închisoarile secrete ale CIA ar fi funcţionat în România, cu numele de cod ,,Britelite". Conform ziariştilor germani, sediul închisorii ar fi fost, din 2003 până la jumătatea anului 2005, în clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), din sectorul 1 al Bucureştiului, pe strada Mureş, nr. 4, în apropierea Pieţei Chibrit.

Întrebări cu bătaie lungă

Săptămâna trecută, o echipă de jurnalişti germani a discutat la Bucureşti cu mai mulţi oficiali români. La sediul ORNISS au fost întâmpinaţi de unul dintre directorii adjuncţi.

,,Au discutat cu unul dintre adjuncţi, deoarece domnul director general Marius Petrescu nu era disponibil în acea perioadă. A fost vorba, de fapt, despre un interviu privind activitatea şi rolul instituţiei în colaborarea cu NATO, de la înfiinţare, din 2003, până în prezent. În cadrul interviului, reporterii nu au făcut vreo referire la o închisoare secretă a CIA", a precizat, pentru „Adevărul", purtătorul de cuvânt al ORNISS, Simona Cap-Alb.

Meleşcanu: ,,Nu mi-au prezentat probe"

Senatorul Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, a fost şi el contactat de ziariştii germani. ,,Mi-au spus că au informaţii, furnizate de o serie de surse, că ar fi existat închisoarea secretă a CIA la Bucureşti şi ar fi funcţionat în actualul sediu al ORNISS. Nu mi-au prezentat probe. Iar eu le-am prezentat concluziile raportului pe care l-a făcut Comisia de anchetă a Senatului pe această temă, concluzii care au dus la o anumită viziune, în cadrul căreia mi se pare imposibil ca vreo închisoare CIA să fi funcţionat în România. De asemenea, le-am spus că sunt deschis ca, în cazul în care există dovezi, să solicit o redeschidere a anchetei", a declarat senatorul Teodor Meleşcanu, pentru „Adevărul".

Referitor la faptul că acea închisoare secretă ar fi funcţionat în sediul ORNISS, Meleşcanu ne-a declarat: „Răspunsul meu a fost că, potrivit prevederilor legale, ORNISS-ul nu are niciun fel de competenţă. M-au întrebat şi dacă am verificat această locaţie sau dacă am avut anumite contacte cu ORNISS-ul pe această temă. Şi le-am spus foarte clar că nu, pentru că singura competenţă a ORNISS este să elibereze certificate de acces la informaţii clasificate", a explicat Teodor Meleşcanu.

Un subiect care revine periodic

În ultimii ani, presa internaţională a citat ofiţeri CIA şi documente oficiale, din cadrul anchetei judiciare din SUA, publicând periodic articole prin care se acredita ideea că servicii secrete americane au interogat şi torturat presupuşi terorişti arabi în centre secrete de detenţie din state membre NATO.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite