„Închisoare până la 3 ani pentru cei care aruncă gunoiul în stradă” Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa italiană acordă un spaţiu amplu controverselor stârnite de manifestaţiile elevilor la Roma, care săptămâna trecută au degenerat într-un conflict deschis în Piazza Navona. De circa două săptămâni, elevii şi studenţii din întreaga Italie protestează împotriva unei propuneri de lege care ar reduce fondurile alocate învăţământului şi cercetării.

"Guvernul dă vina pe opoziţia de stânga pentru conflictul din Piazza Navona” , titrează cotidianul „Il Messaggero”. La una dintre manifestaţiile de miercurea trecută, zeci de studenţi au fost atacaţi în piaţă de colegi de-ai lor. Pentru a-i identifica, poliţia a cerut sprijinul departamentelor speciale DIGOS. După analizarea fotografiilor şi a înregistrărilor video, anchetatorii au descoperit că cei 20 de tineri implicaţi în atacuri fac parte din mişcarea „Refondarea Comunismului”. Din punct de vedere ideologic, ei sunt simpatizanţi ai „Stângii”, adică opoziţia actualului Guvern italian. Acest lucru a stârnit un  nou conflict în interiorul clasei politice din Peninsulă.

A fost prinsă banda de români care jefuia supermarketurile” scrie cotidianul „Il Tempo” în ediţia electronică. Trei români în vârstă de 19, 20 şi 25 de ani făceau turul Italiei jefuind supermarketurile. Ei se foloseau de maşini furate, pe care le abandonau după ce îşi împărţeau marfa. După îndelungi căutări, poliţia italiană a reuşit să-i prindă după un jaf la Rieti, o localitate la 60 de km de Roma. Ei au furat o dubă de dimensiuni reduse în faţa poliţiei, fapt care a dus la facilitarea identificării şi arestării.

Români arestaţi pentru cărţi de credit clonate” scrie „Il Resto del Carlino” în ediţia de sâmbătă. Doi români de 22 şi 27 de ani au fost surprinşi dimineaţa la ora 5 în timp ce luau bani de la bancomat cu cartele pentru telefoanele publice. Poliţiştii au descoperit că românii aveau o bază de date de conturi bancare a mai multor cetăţeni englezi şi germani. Cunoscând şi PIN-ul de acces, ei foloseau cartele de telefon pe post de cărţi de credit. Prin transformări tehnice, au reuşit să le schimbe proprietăţile electronice. În apartamentul din Fano (lângă Pesaro), poliţiştii au descoperit 100 de astfel de cartele şi suma de 4 000 de euro extrasă într-o singură zi.

Criza financiră va dura până la mijlocul lui 2009” anunţă Guveratorul Bankitalia, Mario Draghi, citat de cotidianul „Corriere della Sera”. În acelaşi timp el sfătuieşte băncile să nu majoreze taxele pe conturile bancare, mai ales a celor care au făcut împrumuturi. El reaminteşte că banii depozitaţi în bancă nu se află în pericol şi că lucrează la o strategie de colaborare interbancară pentru a atenua pierderile.

Închisoare pentru cine aruncă gunoiul pe stradă” este noua lege aprobată de Guvernul italian şi detaliată de cotidianul „La Stampa”. Măsura luată de politicieni se referă exclusiv la oraşul Neapole şi împrejurimi. Legea prevede închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru locuitorii oraşului care nu respectă normele de igienă şi aruncă deşeurile menajere după propria dorinţă. Vizaţi sunt, însă, cei care aruncă electrocasnicele şi obiectele mari în containerele pentru sacii menajeri. Pe de altă parte, napolitanii vor fi stimulaţi să facă diferenţierea gunoaielor pentru care vor primi recompense materiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite