Închiderea închisorii americane de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport întocmit de Comisia ONU pentru Drepturile Omului, care a intrat în posesia cotidianului "Los Angeles Times" cu o zi înainte de a fi dat publicităţii, cere închiderea centrului american

Un raport întocmit de Comisia ONU pentru Drepturile Omului, care a intrat în posesia cotidianului "Los Angeles Times" cu o zi înainte de a fi dat publicităţii, cere închiderea centrului american de detenţie de la Guantanamo şi critică tratamentul aplicat deţinuţilor, afirmând că în anumite cazuri acest tratament echivalează cu tortura.
De-a lungul celor 18 luni cât a durat ancheta întreprinsă, reprezentanţii comisiei au putut discuta cu deţinuţii care au fost eliberaţi între timp, precum şi cu avocaţi şi medici asupra condiţiilor existente la centrul de detenţie. Ei nu au avut însă acces la cei 500 de prizonieri deţinuţi în continuare aici. Raportul enumără acele metode folosite care contravin convenţiei ONU împotriva torturii, inclusiv perioade îndelungate de izolare, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, tratamente umilitoare. Documentul insistă în special asupra hrănirii forţate a deţinuţilor aflaţi în greva foamei. Aceştia sunt mobilizaţi cu ajutorul curelelor şi li se introduc cu brutalitate în fosele nazale tuburi prin care sunt hrăniţi. Pentru a-i sili să-şi întrerupă greva, sunt ţinuţi legaţi ore întregi de scaun şi li se administrează laxative, obligându-i să-şi satisfacă nevoile fiziologice în asemenea condiţii degradante.
Raportul, care succede unui document cu conţinut similar, dat publicităţii anul trecut de Curcea Roşie internaţională, nu pare a fi stârnit emoţie la Washington. Dimpotrivă, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că este o tactică obişnuită folosită de Al-Qaida de a se plânge de tratamentul pretins abuziv aplicat deţinuţilor, cu precizarea că Pentagonul (în administrarea căruia se află închisoarea de la Guantanamo) nu comentează chestiunile legate de activitatea ONU. În schimb, directorul Organizaţiei Human Rights Watch, Tom Malinowski, a afirmat că publicarea raportului "va întări criticile extrem de negative din întreaga lume la adresa a ceea ce SUA fac la Guantanamo".
Odiseea unor deţinuţi nevinovaţi
Acest lucru a reieşit de altfel şi din primirea făcută la actualul Festival al Filmului de la Berlin documentarului de lungmetraj "Drumul spre Guantanamo" al cunoscutului regizor britanic Michael Winterbottom, care urmăreşte odiseea unor deţinuţi britanici de origine pakistaneză. Plecaţi în Pakistan, unde unul dintre ei urma să aibă nunta, aceştia fac imprudenţa de a trece în Afganistanul învecinat, pentru a încerca să dea o mână de ajutor victimelor războiului. Ei au fost capturaţi de americani, maltrataţi şi trimişi apoi la Guantanamo, unde au fost deţinuţi, fără a li se aduce vreo acuzaţie, timp de doi ani, pentru a fi eliberaţi, tot fără a primi vreo explicaţie, în 2004.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite