Inchiderea "dosarului Timosenko" - un frumos cadou de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaratia ii apartine avocatului Iuliei Timosenko, fostul premier al Ucrainei, la aflarea deciziei de ieri a Procuraturii Generale ruse privind incetarea urmaririi penale impotriva acesteia. Ancheta

Declaratia ii apartine avocatului Iuliei Timosenko, fostul premier al Ucrainei, la aflarea deciziei de ieri a Procuraturii Generale ruse privind incetarea urmaririi penale impotriva acesteia. Ancheta in cazul cunoscutului politician ucrainean, emanatie a ,revolutiei portocalii", a fost declansata de autoritatile ruse in septembrie 1996, cand Iulia Timosenko, pe atunci presedintele unei importante corporatii din sfera sectorului energetic ucrainean, a fost invinuita de mituirea, prin intermediari, a unor inati functionari rusi, pentru majorarea preturilor la resursele tehnico-materiale livrate pentru Ministerul Apararii al Federatiei Ruse. Acuzatiile au fost mentinute in vigoare si pe timpul cand Iulia Timsenko a condus executivul de la Kiev. Invinuirile aduse au fost respinse constant de ,doamna de fier" a Ucrainei, care nu s-a aratat deloc impresionata de agitatia starnita in jurul acestui caz, calificand posibila sa arestare drept ,o metoda stalinista de mult verificata, de care nu au incetat sa se foloseasca unii politicieni". Aflata in functie pana la demiterea de catre presedintele Iuscenko, in septembrie anul acesta, Iulia Timosenko motiva actiunea intreprinsa impotriva sa prin nemultumirea manifestata in Rusia fata de preocuparea Ucrainei de a-si diversifica propriile resurse energetice, sfatuind Moscova sa se obisnuiasca cu ideea ca Ucraina este un stat ,independent si suveran". Hotararea de incetare a urmaririi penale a fost luata dupa ce Iulia Timosenko a raspuns la intrebarile puse si in baza unei declaratii scrise a acesteia, in urma prescrierii faptelor incriminate. Gestul autoritatilor ruse apare surprinzator pe fundalul disputei aprinse ruso-ucrainene, puternic politizate, in jurul preturilor gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei. Acesta poate fi interpretat chiar ca o expresie a bunavointei Moscovei intr-un moment in care autoritatile de la Kiev nu se arata dispuse sa cedeze in chestiunea gazelor.

Intre Moscova si Kiev continua "razboiul nervilor"
Aflate in impas total, negocierile ruso-ucrainene in problema pretului gazelor rusesti livrate Ucrainei par sa nu se sfarseasca. Propunerile recente ale conducerii companiei ,Gazprom" ca livrarile de gaze sa fie platite partial prin proprietati ale statului ucrainean au fost respinse de Kiev. Desi pana la inchiderea robinetului, la 1 ianuarie 2006, au mai ramas doar cateva zile, autoritatile ucrainene nu se arata preocupate, declarand ca dispun de rezerve de gaze pana in primavara anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite