Începutul unei prietenii frumoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băsescu îl primeşte călduros pe Tokes, cei doi vorbesc despre autonomie.. Interesul special al preşedintelui Băsescu pentru a înfiripa o prietenie cât mai călduroasă cu episcopul Laszlo

Băsescu îl primeşte călduros pe Tokes, cei doi vorbesc despre autonomie..

Interesul special al preşedintelui Băsescu pentru a înfiripa o prietenie cât mai călduroasă cu episcopul Laszlo Tokes stârneşte uimire deopotrivă în sânul majorităţii româneşti, cât şi în mediile maghiare. Până de curând, episcopul nu a intrat în sfera preocupărilor lui Traian Băsescu.

Tokes a fost un no-name pentru şeful statului până în clipa în care Marko Bela a trecut cu UDMR cu tot în tabăra celor care s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui. Zicala, duşmanul inamicului meu este prietenul meu, s-a dovedit funcţională atât în limba română, cât şi în maghiară. Gând la gând cu bucurie, Băsescu şi Tokes au construit un parteneriat anti-UDMR.

Raţiunile au fost diferite, dar pentru ambele personaje scopurile au scuzat mijloacele. Episcopul avea nevoie să se legitimeze ca un luptător împotriva oligarhilor unguri, ca un lider al mişcării de reformare a clasei politice maghiare. Preşedintele i-a dat certificat în acest sens şi a făcut campanie alături de echipa lui Tokes, aşa cum a făcut campanie pentru PD şi PLD.

Rezultatele implicării preşedintelui sunt paradoxale. UDMR nu a picat sub pragul electoral, ba a trimis doi europarlamentari la Bruxelles, iar episcopul a câştigat voturi nu numai în Ardeal, dar şi în judeţe departe de munţii Carpaţi, cum ar fi Iaşi, Vaslui sau Teleorman.

Au fost seduşi ţăranii de pe lângă Bârlad de programul episcopului? A atras ca un magnet episcopul reformat un electorat eminamente ortodox? A ajuns spiritul ecumenic aşa de puternic în cele mai sărace localităţi ale României, încât a dat lumea buluc să-l voteze pe Tokes? Încurcate sunt căile Domnului.

Prin voturile date, români care nu au văzut niciodată un ungur la faţă au aprobat şi programul politic al episcopului: "Autodeterminarea comunitară a maghiarilor din Transilvania şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc".

Simplu şi concis. În mod sigur, episcopul nu-şi schimbă planurile atunci când urcă dealul Cotrocenilor. Preşedintele Băsescu îl primeşte pe Tokes cu multă amabilitate, cei doi vorbesc despre descentralizare şi autonomie.

Preşedintele îi pune "pile" episcopului la grupul PPE, unde Tokes va activa alături de reprezentanţii noului partid prezidenţial, PDL. Programul secesionist al lui Laszlo Tokes nu îl preocupă deloc pe preşedintele României, cel puţin şeful statului nu a abordat problema în public până acum.

Este posibil ca şeful statului să fie convins că îl va putea controla pe episcop, după ce Tokes îşi va fi îndeplinit misiunea de a diminua puterea UDMR în rândurile maghiarimii. Aici prea multă încredere e dăunătoare. Laszlo Tokes nu a putut fi controlat nici de securitatea lui Ceauşescu exact acum 18 ani la Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite