Începe bătălia pentru controlul asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, şi Cristian Constantinescu, fostul director al Allianz-Ţiriac, sunt candidaţii la alegerile pentru şefia CSA, organizate în această săptămână.

Miza funcţiei este una enormă. Viitorul preşedinte va controla o piaţă de peste 2 miliarde de euro, precum şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), cel care încheie şi centralizează toate poliţele obligatorii de asigurare a locuinţelor.

În plus, salariul preşedintelui CSA este unul dintre cele mai mari din România. Recent, "Adevărul" a dezvăluit că preşedintele CSA aflat încă în funcţie, Angela Toncescu, câştigă un salariu lunar exorbitant, de aproximativ 29.000 de euro. Miza confruntării este însă şi una politică. Dacă actualul preşedinte al asigurărilor este susţinut de majoritatea companiilor din piaţă, Cristian Constantinescu are, cel puţin pe hârtie, sprijinul PDL.

La poli opuşi

Văzuţi din afara sistemului de asigurări, cei doi contracandidaţi par nişte persoane extrem de diferite. Angela Toncescu este recunoscută pentru răceala în comunicarea cu presa. De cealaltă parte, Cristian Constantinescu a oferit, de-a lungul timpului, o serie de declaraţii extrem de acide, sugerând chiar iminenţa unor falimente de asigurători în România.

Antipatia marilor companii de asigurări i se trage însă de la criticile la adresa înfiinţării PAID, despre care Constantinescu a afirmat că a fost gândit în folosul actualei conduceri a CSA. Desemnarea preşedintelui CSA se va face în cadrul Comisiilor de buget-finanţe ale celor două Camere urmând ca propunerea să fie votată în Parlament. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite