Începe suveica recuperării banilor în cazul "Radu Tişe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât Casa de Pensii, cât şi Poşta Română vor acţiona pentru recuperarea celor peste 50.000 de lei achitaţi clujeanului care şi-a ţinut mama moartă în casă timp de trei ani pentru a-i

Atât Casa de Pensii, cât şi Poşta Română vor acţiona pentru recuperarea celor peste 50.000 de lei achitaţi clujeanului care şi-a ţinut mama moartă în casă timp de trei ani pentru a-i încasa pensia.

Casa de Pensii urmează să ceară despăgubiri din partea Poştei Române, considerându-se prejudiciată pentru cei peste 50.000 de lei achitaţi ilegal fiului defunctei. Potrivit lui directorului Casei de Pensii Cluj, Vasile Doleanu, se mai aşteaptă doar confirmarea datei decesului, din partea autorităţilor.

Pe de altă parte, la Poştă, se aşteaptă întâi finalizarea anchetei interne, demarată săptămâna trecută. "După aceea ne vom îndrepta, la rândul nostru, împotriva vinovaţilor pentru recuperarea prejudiciului", a precizat Stelian Suciu, director de exploatare al Direcţiei Regionale Cluj a Companiei Naţionale Poşta Română.

"Cercetările ar putea dura chiar şi doi ani"

Ancheta poliţiei în cazul celui care a încasat necuvenit, timp de trei ani, pensia mamei, neanunţându-i decesul, continuă sub supravegherea unui procuror. Dosarul de înşelăciune a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Cluj.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Raluca Seucan, a declarat că în aceste zile se audiază martori şi se strâng probe. "Cercetările ar putea dura chiar şi doi ani", a adăugat Seucan. Aceasta pentru că au existat mai mulţi factori poştali care au furnizat pensia femeii decedate, iar data exactă a decesului trebuie să fie certificată, deocamdată fiind considerată 25 aprilie 2005, cea declarată de Radu Tişe.

Expertiză psihiatrică

Potrivit specialiştilor, handicapul motor, suprapus peste o suferinţă sau traumă psihică, şi mijloacele de existenţă precară au fost cauzele care au dus la amânarea anunţării decesului bătrânei. Au urmat impasul şi dilema unei eventuale anunţări întârziate, care au amplificat apoi starea de tensiune, teamă şi, în ultima fază, panică.

"Autorul nu este lipsit de discernământ, ci mai degrabă sunt lucruri premeditate, de un caracter degradant uman ca şi comportament psihic", a explicat psihiatrul Traian Neamţu, de la Laboratorul de Sănătate Mintală Cluj.

Dacă se dovedeşte că a păstrat de unul singur secretul morţii mamei sale, se întăreşte caracterul de premeditare. Psihiatrul e de acord că expertiza la care va fi supus Tişe mai trebuie să clarifice diferenţele de comportament din perioada anterioară decesului mamei şi prezent. Pe de altă parte, Neamţu crede că trebuie evidenţiată şi contribuţia la ilegalitate, întreţinută de cei din jur, de la poştaş, la vecini şi rude.

O mână de oameni la înmormântare

Radu Tişe a lipsit joi de la înmormântarea mamei pe care a ţinut-o moartă trei ani în casă. Se pare că bărbatul a avut şi o motivaţie obiectivă, fiind internat pentru expertizarea psihiatrică.

Familia sa susţine însă că Tişe nu a avut curaj să dea ochii cu rudele după fapta comisă. Puţine rude din Cluj au venit la Cimitirul de pe Valea Chintăului, iar cele din satul natal Ardeova nu au participat la funeraliile Vioricăi Tişe, revoltate că femeia nu a fost aşezată lângă soţul său răposat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite