Începe oferta publică iniţială Transgaz!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii din piaţa de capital mizează pe o suprasubscriere de 10 ori pe tranşa investitorilor mici. Cel mai aşteptat eveniment al anului bursier, derularea ofertei publice iniţiale (IPO)

Analiştii din piaţa de capital mizează pe o suprasubscriere de 10 ori pe tranşa investitorilor mici.

Cel mai aşteptat eveniment al anului bursier, derularea ofertei publice iniţiale (IPO) Transgaz, debutează astăzi. Este de aşteptat ca cel mai mare IPO din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să capteze atenţia investitorilor, iar analiştii estimează suprasubscrieri semnificative, de până la 10 ori pe tranşa investitorilor mici, şi chiar şi de 30 de ori pe tranşa investitorilor mari.

Acţiunile Transgaz, care vor fi tranzacţionate la BVB sub simbolul TGN, vor fi vândute la un preţ de 191,92 lei/titlu. La acest preţ, indicatorul PER (preţ/profit pe acţiune), calculat cu profitul obţinut în 2006 estimat pentru acest an, este de peste 13. Indicatorul este considerat atractiv, iar analiştii mizează pe un interes ridicat în cadrul IPO-ului şi pe o evoluţie ascendentă a cotaţiilor după listarea companiei.

Potenţial de creştere de 30%-50% după listare

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, spune că într-un interval de două-trei luni de la listare ar putea fi înregistrat un avans de preţ de 30% - 50% faţă de preţul din ofertă. "Având în vedere că Transgaz intră la tranzacţionare cu un preţ sub valoarea contabilă şi că, în general, companiile europene se tranzacţionează cu un multiplu de 1,3 - 1,7 faţă de valoarea contabilă, mă aştept la această evoluţie într-un orizont rezonabil de timp", explică Panait.

La rândul său, analistul KD Capital Management, Radu Popescu-Buzeu, aşteaptă o creştere a preţului în piaţă cu 50%-70% în primele luni de tranzacţionare, datorită indicatorilor favorabili de piaţă. Mai moderat în aprecieri, Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, consideră că, pe termen scurt, acţiunile TGN s-ar putea scumpi cu cu 15%-35% faţă de preţul din ofertă. Mihai Piscan, analist în cadrul EFG Eurobank Securities, subliniază că, în cazul în care vor fi tranzacţionate drepturile de alocare, evoluţia pe termen scurt nu mai este atât de relevantă comparativ cu ofertele anterioare.

Transgaz este primul IPO la care va funcţiona dreptul de alocare, în acest mod, tranzacţionarea fiind posibilă la trei zile de la data decontării. Cele mai importante oferte de pe Bursa bucureşteană au respectat "tiparul" creşterilor susţinute în primele luni de la intrarea la tranzacţionare. De exemplu, la Transelectrica (TEL), cea mai mare ofertă ca valoare derulată până acum pe piaţa autohtonă (123,1 milioane de lei), PER-ul aferent preţului din ofertă a fost de aproape 10 (9,71).

Listată la BVB la sfârşitul lunii august 2006, în prima şedinţă, acţiunile transportatorului naţional de energie electrică s-au scumpit cu 36% în prima zi de tranzacţionare faţă de preţul din ofertă (de 16,80 lei/acţiune), iar în primele două luni au înregistrat o apreciere de aproape 90%.

În cazul acţiunilor Alumil ROM Industry (ALU), tranzacţionate la BVB începând din data de 16 aprilie a anului în curs, prima şedinţă bursieră a indicat un preţ mediu de 8,7 lei/acţiune, mai mare cu 90% faţă de preţul din ofertă (4,6 lei/acţiune). Indicatorul PER al companiei a fost de aproximativ 11.

Ofertele importante, absorbite de piaţă

Analiştii din piaţa de capital se aşteaptă la un grad de suprasubscriere ridicat pentru oferta care începe astăzi. "Pentru tranşa mică, estimez o suprasubscriere de peste cinci ori - până la de zece ori, iar în ceea ce priveşte tranşa mică - de peste 10 ori şi până la de 30 de ori", spune Piscan. Preşedintele KTD, Iulian Panait, mizează pe o suprasubscriere între şase şi 10 ori pentru tranşa investitorilor mici. Puţin mai temperat, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani, spune că oferta Transgaz ar putea fi suprasubscrisă de cinci-şapte ori, iar Rareş Nilaş, directorul BT Securities, se aşteaptă la un grad de suprasubscriere similar celui din oferta Transelectrica.

Gradul de suprasubscriere obţinut la ofertele importante derulate indică faptul că piaţa românească de capital duce lipsă acută de noi companii şi că are un potenţial de absorbţie departe de a fi saturat. Astfel, în cazul Transelectrica, oferta a fost suprasubscrisă de 6,5 ori. Investitorii au depus oferte pentru 47,38 milioane de acţiuni, în timp ce ofera includea un număr de numai 7,3 milioane de titluri. Pentru tranşa mare, nivelul general de suprasubscriere a fost de 839%, în timp ce pentru tranşa mică - de 357%. O adevărată surpriză a fost reprezentată de Alumil, ofertă suprasubscrisă de peste 16 ori.

CNVM a completat prospectul de ofertă

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a completat prospectul de ofertă publică a Transgaz. Subscrierile vor putea fi realizate la sediile companiilor de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment şi Intercapital Invest, precum şi prin unităţile Raiffeisen Bank. Prin subsidiarele Raiffeisen Bank vor putea subscrie persoanele fizice rezidente sau nerezidente în România şi persoane juridice rezidente care nu au încheiat un contract de custodie cu un custode local, potrivit prospectului aprobat la 14 noiembrie de CNVM.

Comisia dă dreptul şi intermediarilor înregistraţi în Registrul CNVM să subscrie, în perioada 26 noiembrie - 7 decembrie, la Raiffeisen Bank în numele unor investitori persoane fizice care le sunt clienţi. CNVM a stabilit că şi persoanele fizice care nu sunt clienţi ai Raiffeisen Capital & Investment vor putea să subscrie la sediile firmei de brokeraj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite