Începe monitorizarea aerului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va avea, începând de astăzi, una dintre cele mai moderne reţele de staţii de măsurare a calităţii aerului. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korody, va inaugura

România va avea, începând de astăzi, una dintre cele mai moderne reţele de staţii de măsurare a calităţii aerului.

Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korody, va inaugura astăzi, la sediul Primăriei Copşa Mică, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Potrivit ofi cialilor de la Ministerul Mediului, reţeaua va cuprinde în total 117 staţii de monitorizare a calităţii aerului, amplasate în cele mai poluate oraşe din România.

Ofi cialii spun că, prin inaugurarea Reţelei Naţionale chiar în oraşul Copşa Mică au vrut să marcheze relevanţa ei pentru respectarea normelor de protecţie a mediului, în zone cunoscute ca fi - ind extrem de poluate. "Am ales Copşa Mică pentru că e un punct foarte sensibil, iar în aceste locuri sensibile încercăm să identifi căm toate sursele de poluare", a declarat Narcis Jeler, consilier al ministrului mediului.

Acesta a adăugat că staţiile de monitorizare a aerului vor fi amplasate în localităţile puternic poluate.

Staţiile sunt legate în reţea Reţeaua reprezintă unul dintre cele mai complexe şi mai moderne sisteme de monitorizare a calităţii aerului din Europa. Echipamentele sale vor fi integrate astfel încât să furnizeze date privind calitatea aerului, în concordanţă cu cerinţele legislaţiei naţionale. De asemenea, Sistemul Naţional de Monitorizare a Calităţii Aerului este conceput astfel încât să fi e în deplină concordanţă cu sistemele existente în statele membre ale Uniunii Europene.

Toate staţiile sunt puse în legătură unele cu altele, iar datele culese pot fi transmise oriunde, instantaneu.

Oraşul cel mai poluat din Europa Studiile privind protecţia mediului, efectuate în ultimii ani, arată că oraşul Copşa Mică e cel mai poluat oraş din România, dar şi cel mai poluat din Europa. Poluarea provine de la Combinatul metalurgic - Sometra, uzină care deja a fost somată să facă anumite investiţii pentru protecţia mediului până, cel mai târziu, în 2012.

Întreg programul de ecologizare a acestui oraş este plasat sub o supraveghere strictă. Potrivit datelor Ministerului Mediului, solul din zona Copşa Mică este intens poluat pe o suprafaţă de circa 3.400 de hectare. Metalele grele au fost identifi cate şi în pânza freatică, şi în plantele cultivate în zonă.

Medicii care au studiat starea de sănătate a copiilor din Copşa Mică spun că micuţii din oraş sunt expuşi într-o proporţie mult mai mare morbidităţii infantile decât copiii din Dumbrăveni, de pildă, o localitate situată la numai 14 de kilometri de Copşa.

Scopul reţelei de monitorizare a calităţii aerului este tocmai de a sesiza zonele poluate, pentru ca organele competente să poată impune măsuri de ecologizare în timp util.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite