Începe competiţia burselor de studii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat calendarul concursurilor naţionale pentru acordarea burselor de studii sau de cercetare în străinătate pentru anul 2007-2008. Este vorba de trei

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat calendarul concursurilor naţionale pentru acordarea burselor de studii sau de cercetare în străinătate pentru anul 2007-2008. Este vorba de trei tipuri de oferte: burse acordate de Guvernul României pentru studenţii care aplică pe cont propriu şi sunt acceptaţi la universităţi din străinătate, burse "Nicolae Titulescu", pentru formarea de specialişti în scopul intergrării în Uniunea Europeană, şi burse oferite prin acorduri bilaterale între Guvernul României şi guvernele a 30 de ţări. Depunerea dosarelor se face la Centrul Naţional al Burselor de Studii în Străinătate (CNBSS), cu sediul în Strada Spiru Haret nr. 12, sector 1. Data-limită pentru depunerea dosarelor şi calendarul concursului diferă în funcţie de tipul de burse.

Burse finanţate de guvern
Guvernul acordă burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare în străinătate, ce pot dura de la două până la zece luni. Cuantumul lunar este de cel mult 1.000 USD, în funcţie de cheltuielile estimate.Pentru anul şcolar 2007-2008, sunt oferite 600 de luni de bursă. Candidaţii trebuie să aplice personal la universităţi din străinătate, solicitând un acord de primire la studii; participarea la concursul naţional are ca scop numai obţinerea finanţării. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin CNBSS, asigură cheltuielile de transport internaţional din Bucureşti până la locul de stagiu şi retur, o singură dată în perioada stagiului.

Burse "Nicolae Titulescu"
Bursele "Nicolae Titulescu", pentru formarea de specialişti în scopul integrării în Uniunea Europeană, au durata de trei luni şi se acordă în diferite domenii, între care: administraţie europeană, politica regională, instituţii europene şi legătura cu instituţiile naţionale, drept european, justiţie şi afaceri interne, agricultură şi politici agricole, politica în domeniul transporturilor sau specializări pe domenii de acquis comunitar, cum ar fi statistică (EUROSTAT). La concurs se pot înscrie absolvenţi de studii superioare cu diplomă de licenţă, de masterat sau studii aprofundate sau studenţi la master sau studii aprofundate. Pot aplica, de asemenea, doctoranzi, doctori în ştiinţe, tineri încadraţi în instituţiile administraţiei centrale sau locale. Cuantumul bursei este de 1.000 de euro pe lună. A doua etapă de concurs se organizează numai dacă rămân locuri disponibile după prima etapă.

Ofertele pentru India şi Coreea de Sud expiră pe 15 decembrie
Studenţii care vor să plece în străinătate cu burse de studii sau de cercetare, acordate prin colaborare bilaterală sau oferite unilateral de alte state, trebuie să urmărească pe site-ul CNBSS, www.roburse.ro, termenele-limită şi condiţiile de candidatură impuse de fiecare stat în parte. Ofertele sunt variate. Există burse pentru stagii universitare, postuniversitare, de cercetare sau specializare postuniversitară şi postdoctorală, dar şi burse pentru studii universitare complete, de masterat sau doctorat. Ele provin din 30 de ţări, între care Norvegia, Finlanda, India, China, Coreea de Sud. Guvernul Coreei de Sud, de exemplu, acordă două burse pentru studii postuniversitare: master cu durata de 2 ani, doctorat cu durata de 3 ani sau cercetare cu durata de 6-10 luni, iar termenul-limită de depunere a dosarului este 15 decembrie. Guvernul Indiei acordă burse postuniversitare sau de cercetare în următoarele domenii: artă, dramaturgie, jurnalism, film şi televiziune, termenul-limită fiind tot 15 decembrie. Cuantumul burselor acoperă cheltuielile de şcolarizare, de întreţinere şi asistenţă medicală, precum şi transportul intern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite