Încălzirea globală produce "stagflaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul financiar Morgan Stanley avertizează că schimbările climatice vor frâna creşterea economică şi vor accentua inflaţia Fenomenul de încălzire globală, consecinţă a

Grupul financiar Morgan Stanley avertizează că schimbările climatice vor frâna creşterea economică şi vor accentua inflaţia

Fenomenul de încălzire globală, consecinţă a activităţilor umane, are efecte din ce în ce mai devastatoare asupra economiei mondiale, se arată într-un document publicat de prestigioasa bancă Morgan Stanley.

Dacă nu se va pune în practică nicio acţiune decisivă pentru frânarea acestuia, atunci mediul financiar va cunoaşte ceea ce a fost denumit "stagflaţie", adică o stagnare economică evidentă combinată cu o rată crescută a inflaţiei.

nflaţia va fi provocată în primul rând de creşterea preţurilor la alimente, la apă şi la impozitele legate de activităţile de exploatare a cărbunelui.

Caracterul imprevizibil al evenimentelor climatice va accentua incertitudinile social-economice mondiale, iar aceasta se va traduce printr-o scădere a investiţiilor în orice domeniu. Ţările vor fi afectate în mod divers de schimbările de climă, mai susţine Morgan Stanley, în funcţie de sectoarele dominante ale propriilor economii.

Cele mai vulnerabile vor fi agricultura, turismul, fondul funciar sau orice sector care utilizează masiv mâna de lucru. Statele puternice din punct de vedere economic vor fi mai puţin sensibile faţă de aceste fluctuaţii cauzate de încălzirea globală, pentru că dispun de mai multe mijloace de apărare ecologice decât ţările mici.

Rolul politicilor publice va fi crucial pentru a pune punct utilizărilor energetice ineficace. Morgan Stanley susţine necesitatea acordării unor credite micilor întreprinderi care dezvoltă energii alternative, precum şi pentru implementarea noilor tehnici care reduc emisiile de carbon.

Industria asigurărilor, ameninţată de climă

De asemenea, industria globală de asigurări se confruntă cu riscuri serioase din cauza schimbărilor climatice. Aceste riscuri sunt provocate de creşterea incidenţei ciclonilor, inundaţiilor, perioadelor de secetă şi incendiilor.

La nivel mondial, în ultimii ani, pierderile provocate de ciclonii tropicali au înregistrat o creştere alarmantă: 200 de mii de miliarde de dolari, în prezent, faţă de 25 de mii de miliarde de dolari în comparaţie cu 1950.
Numai uraganul Katrina a provocat pagube de 66 mii de miliarde de dolari, iar în 2004, uraganul Ivan a cauzat pierderi de 13,7 mii de miliarde de dolari în Caraibe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite