Încălzirea globală ne lasă fără vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele culturilor viticole se mută pe alte meleaguri, mai reci şi mai înalte. Efectele majore produse de schimbările climatice se vor manifesta în diverse aspecte ale vieţii, spun americanii

Zonele culturilor viticole se mută pe alte meleaguri, mai reci şi mai înalte.

Efectele majore produse de schimbările climatice se vor manifesta în diverse aspecte ale vieţii, spun americanii care au alcătuit un "top 100" al neplăcerilor care vor veni. Întocmit de Centrul American pentru Progres, clasamentul dezastrelor prezice că cei mai afectaţi vor fi iubitorii de vin, jucătorii de baseball şi admiratorii brazilor de Crăciun. Dispariţia unor specii de plante şi animale, "moartea mărilor" sau declanşarea unor războaie din motive economice vor afecta viaţa pe Pământ.

Perioadele ploioase şi temperaturile alternante provocate de încălzirea globală sunt principalele ameninţări pentru viticultură, implicit, pentru vin. Oamenii de ştiinţă cred că încălzirea gobală va determina mutarea culturilor viticole spre zone de coastă mai reci şi mai înalte. Deşi culturile de viţă-de-vie se dezvoltă bine în zonele reci, nu va fi uşoară această trecere.

Noile plantaţii de viţă-de-vie vor avea nevoie de trei ani pentru a rodi primii struguri, iar oamenii locului nu vor realiza nici ei din prima clipă că viticultura şi producerea vinului vor fi îndeletniciri de bază pentru ei. Între timp, şampania britanică şi vinul franţuzesc de Bordeaux vor fi o amintire.

În aceste zone, căldura excesivă va fi vinovată de accelerarea procesului de formare a zaharurilor din struguri, înainte de formarea aromei. În aceste condiţii, viticultorii nu vor avea decât două posibilităţi: ori vor lăsa strugurii mai mult timp neculeşi, dar atunci se va mări conţinutul de alcool din fructe, ori vor culege strugurii mai devreme, ceea ce ar însemna că vinul obţinut va fi ca un sirop. Deci, adio vinuri de calitate!

Cărăbuşi, război şi uscăciune

Totodată, încălzirea globală va aduce daune generate de înmulţirea cărăbuşilor. Aceştia vor ataca lemnul de
frasin din care se confecţionează bâtele de baseball şi brazii care sunt bucuria zilelor de Crăciun. Mai mult, sporturile de iarnă vor dispărea din Europa. Deja iernile blânde şi călduroase au determinat Federaţia Internaţională de Schi să anuleze competiţia pentru Cupa Mondială de anul trecut şi concursurile de schi din Austria.

Dar asta nu e tot. Cercetătorii spun că somonii din Pacific au dispărut deja în proporţie de 40%, dar până în anul 2009 acest procent va creşte, iar în apele termale din zona ecuatorială a Oceanului se vor înmulţi calamarii uriaşi, cunoscuţi drept prădători foarte agresivi.

Invazia acestor creaturi în apele din jurul Californiei şi chiar al Alaskăi va reduce simţitor peştele pe care azi îl pescuiesc oamenii. Lista americanilor conţine mult mai multe detalii despre viitorul sumbru al omenirii, în contextul încălzirii globale, menţionând pe un loc fruntaş războaiele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite