Încălzirea globală creşte importanţa inginerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ignoraţi timp de două decenii, inginerii din domeniile de vârf sunt plătiţi cu greutatea lor în aur Goana după noi tehnologii şi noi resurse energetice a redat galoanele unor meserii

Ignoraţi timp de două decenii, inginerii din domeniile de vârf sunt plătiţi cu greutatea lor în aur

Goana după noi tehnologii şi noi resurse energetice a redat galoanele unor meserii tehnice ignorate. Cercetătorii şi inginerii capabili să analizeze şi să creeze noua "industrie verde" au devenit foarte căutaţi pe piaţa muncii din întreaga lume, iar salariile care li se oferă sunt, pentru prima oară în ultimul secol, mai mari decât cele ale bancherilor, semnalează "Newsweek".

Cum salariile oferite de noile industrii sunt mult mai mari decât până acum, angajatorii tradiţionali se plâng deja că rămân fără specialişti, întrucât cei mai buni pleacă, iar cei tineri încă nu sunt capabili să le preia sarcinile extrem de specializate.

La toate acestea se adaugă o scădere vizibilă a numărului cadrelor cu pregătire superioară tehnică, mai ales în domeniile unde aparatul matematic de mare complexitate este indispensabil.

Energii solare şi biocombustibili

Câteva dintre ramurile energetice ce folosesc resurse neconvenţionale au luat un avânt deosebit şi absorb, cu mare rapiditate, specialişti din alte domenii. Între ele, la loc de cinste se află energiile regenerabile, care beneficiază de fonduri nerambursabile din partea multor guverne, precum şi sponsorizări din partea unor asociaţii neguvernamentale.

Marile companii şi-au creat imediat departamente de cercetare şi oferă salarii gigantice inclusiv cercetătorilor din domenii conexe. De pildă, Brad Mohring, un inginer proiectant de 31 de ani care a lucrat pentru Toledo, o companie din Ohio ce produce piese de schimb pentru autoturisme, a preferat un job la Xunlight, o firmă ce produce panouri solare.

El are acum un salariu de două ori mai mare decât cel anterior, dar are o muncă de creaţie, care i se pare mult mai interesantă. Astfel de exemple sunt cu sutele de mii, în întreaga lume, notează "Newsweek".

Revoluţia Dotcom s-a încheiat

Timp de două decenii, specialiştii de vârf ai tehnicii au fost absorbiţi de noile firme legate de extinderea explozivă a utilizării internetului. Studiile au scos la iveală că, la nivel mondial, peste un milion de ingineri din alte domenii au acceptat reconversia spre aşa-numitul domeniu Dotcom.

Acum, producţia de echipamente eco-energetice sau de tehnologii verzi reprezintă noul Eldorado al specialiştilor buni la matematică. Mulţi fizicieni sau chimişti sunt, de asemenea, invitaţi să se alăture şi să contribuie la salvarea planetei.

Scopul salariilor excepţionale este, desigur, canalizarea inteligenţei tehnice spre un domeniu strict necesar supravieţuirii. Folosind tot exemplul firmei Toledo, "Newsweek" remarcă şi reconversia uzinelor spre domeniul vedetă. De pildă, fosta fabrică de piese de schimb auto va deveni acum una care produce panouri solare superspecializate. Pentru că acestea se caută.

Inginerii, invitaţi speciali

Focalizarea industriei mondiale asupra tehnologiilor verzi a schimbat inclusiv orientarea studenţilor din institutele de învăţământ superior. În fiecare an, prin luna octombrie, începe "vânătoarea de capete" tehnice la nivel global.

Studenţii sunt recomandaţi firmelor de către profesori în funcţie de abilităţile lor matematice şi de cercetare, dar domeniile din care sunt recrutaţi viitori experţi ai tehnicii sunt diverse. Se mizează pe construirea unor colective de cercetare combinate (de exemplu, biologie - informatică sau matematică - energetică), astfel încât să crească şansele unor descoperiri epocale.

Inginerii, cei care de regulă sunt chemaţi să pună în practică ceea ce se creează în atelierele de cercetare, rămân însă vedetele acestei curse de atragere a personalului calificat spre noile domenii de vârf. Iar salariile oferite sunt în consecinţă. Editorii occidentali spun că, la Teheran, un inginer cercetător de valoare primeşte greutatea lui în aur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite