Încălzirea climatului - o catastrofă planetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

temperatura globală ar putea creşte cu trei grade Celsius, ceea ce ar avea consecinţe catastrofale.Asemenea modificări climaterice, care se datorează creşterii emisiilor de gaze poluante la un

temperatura globală ar putea creşte cu trei grade Celsius, ceea ce ar avea consecinţe catastrofale.
Asemenea modificări climaterice, care se datorează creşterii emisiilor de gaze poluante la un nivel fără precedent în ultimii 650.000 de ani, ar provoca secetă şi foamete pe zone întinse ale globului şi ar ameninţa viaţa a sute de milioane de oameni. Între altele, creşterea amintită ar avea ca efect:
* scăderea la scară globală a recoltei de cereale cu până la 400 milioane de tone
* 400 milioane de persoane vor fi ameninţate cu foametea
* între 1,2 şi 3 miliarde de oameni vor fi serios afectaţi de scăderea rezervelor de apă
Puţine ecosisteme se vor putea adapta la noile condiţii de temperatură. Jumătate din rezervaţiile naturale vor dispărea, iar zonele umede de coastă se vor restrânge cu o cincime. Concluziile raportului britanic sunt similare cu cele ale altor cercetări în acest sens, ale căror rezultate au fost publicate în ultimul timp. Prof. David King, sub coordonarea căruia a fost întocmit raportul, şi-a exprimat îndoiala că propunerile premierului Tony Blair, ca naţiunile lumii să cadă de acord asupra stabilizării nivelului de emisii de gaze poluante care provoacă efectul de seră, în aşa fel încât creşterea temperaturii globale să nu depăşească două grade, vor găsi sprijinul internaţional necesar.
Cert este că reducerea noxelor atmosferice, în primul rând a dioxidului de carbon, gazul cel mai poluant, necesită investiţii uriaşe, pe care SUA nu sunt de acord să le efectueze, iar China şi India, la rândul lor răspunzătoare pentru sporirea acestor noxe, afirmă că nu dispun de mijloacele financiare necesare. Pe de altă parte, potrivit anumitor oameni de ştiinţă, climatul global are un caracter atât de complex şi este influenţat de atâţia factori, încât este imposibil să se prevadă efectul sporirii emisiilor de dioxid de carbon asupra temperaturii. Guvernul britanic susţine însă, aşa cum relatează BBC, că proiecţiile centrelor de la Hadley, considerată o autoritate fără egal în materie, sunt deocamdată cele mai credibile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite