Încalcă Legea ANI, dar vrea să preia instituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lovasz Andras Miklos vrea la conducerea  ANI, pre ANI călcând
Lovasz Andras Miklos vrea la conducerea ANI, pre ANI călcând

Lovasz Andras Miklos, şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, vrea postul de vicepreşedinte al ANI. A depus însă doar două declaraţii de avere în opt ani: într-una declară venituri ,,umflate“, iar în cea de-a doua nu declară nimic.

Considerat „vârful de lance" al UDMR în bătălia pentru preluarea conducerii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Lovasz Andras Miklos (40 de ani) are probleme chiar cu Legea ANI. Prin candidatura sa, el s-a „deconspirat", ieşind la iveală faptul că a sfidat ani buni Legea ANI. Pentru că nu a depus decât două declaraţii de avere în opt ani, Miklos riscă să fie anchetat chiar de instituţia la a cărei conducere candidează.  

Comisar regional al Gărzii de Mediu, Lovasz şi-a depus candidatura pentru postul de vicepreşedinte al agenţiei. Când s-a înscris pentru prima dată la concursul organizat pentru această funcţie, în 2008, a fost respins de Consiliul Naţional de Integritate (CNI) pe motiv că avea dosarul incomplet.

Legea, ignorată de candidatul Lovasz

De 19 ani, în România, legea îi obligă pe angajaţii statului să-şi depună declaraţiile de avere, iar de aproape 11 ani acestea sunt considerate documente publice. Lovasz Andras Miklos a intrat în viaţa publică acum aproape opt ani, când a candidat la un fotoliu de deputat din partea UDMR, în Dâmboviţa. Nu şi-a depus atunci declaraţia de avere, deşi era obligat de lege.

Dar, spune acum, candidatura sa, „a fost doar o formalitate". „Organizaţia de Bucureşti trimitea liste în zonele extracarpatice, ca să mai adunăm nişte voturi. Şi, eu am adunat... 468 de voturi", a explicat Lovasz Miklos pentru „Adevărul". Susţine că nu mai este membru de partid din 2004, dar a ocupat funcţii publice în instituţiile conduse de miniştri UDMR.

„Nu", „Nu", „Nu"

În CV-ul său, Lovasz Miklos declară că, de la 1 martie 2005 până la 31 iulie 2006,  a fost consilier al ministrului Comunicaţiilor Zsolt Nagy (UDMR), pentru ca în perioada 1 august 2006-27 martie 2010 să se ocupe de coordonarea activităţii de control la Poşta Română, subordonată tot Ministerului Comunicaţiilor.

În cei cinci ani în care a ocupat funcţii publice în acest minister, Lovasz a depus o singură declaraţie de avere, la 20 octombrie 2006. În dreptul fiecărei rubrici a completat doar ,,NU", mai puţin la ,,Venituri din salarii", unde a înscris un venit anual de 24.118 lei, pe care l-ar fi încasat în calitate de consilier personal al ministrului. Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor îl contrazic însă. Într-un răspuns oficial transmis „Adevărul", aceştia precizează că Lovasz Andras Miklos a încasat un salariu de bază lunar brut de 1.653 de lei, ceea ce înseamnă un salariu anual brut de numai 19.800 de lei, mult mai mic decât cel declarat.

De aproape doi ani, Miklos este comisar al Gărzii de Mediu, instituţie subordonată ministerului condus de Laszlo Borbely (UDMR). A completat însă o singură declaraţie de avere, datată 8.10.2010, în care nu şi-a declarat salariul şi care nu fost depusă la ANI. O dovedesc registrele declaraţiilor de avere transmise agenţiei anul trecut de Andreea Bălan, persoana desemnată cu implementarea Legii ANI la Garda de Mediu. În plus, oficialii Gărzii de Mediu nu au putut să pună la dispoziţia ,,Adevărul" alte declaraţii de avere ale lui Laszlo Miklos.

Acesta are însă propria variantă în privinţa modului în care a respectat legea. Susţine că nu a depus, de fapt, nicio declaraţie de avere în octombrie 2010, deşi admite că la Garda de Mediu nu există doi consilieri cu aceeaşi identitate şi că rubricile acestei declaraţii par a fi completate de el, adică „NU, NU, NU peste tot, mai puţin la «venituri din alte surse», unde a înscris 45.000 de lei, despăgubiri primite de la Poşta Română".

„Am probleme cu scannerul"

„Păi, eu am aici toate declaraţiile mele de avere şi, am una semnată pe 23.05 2011, am una semnată pe 24.06.2010, când m-am angajat, şi altele nu am. (...) În mod evident mi-am depus declaraţiile, pentru că, dacă nu le-aş fi depus, ar fi fost o chestie nasoală... E o problemă că nu apar deloc la ANI, dar nu e problema mea. Înseamnă că, colega mea are grijă să facă treaba asta. Este un lucru neplăcut. Dar, e o problemă internă şi o rezolvăm noi pe plan intern", a explicat iniţial Lovasz Miklos relaţia sa cu ANI din ultimii opt ani.

Nu a putut pune însă la dispoziţia „Adevărul" niciunul dintre documentele la care a făcut referire, ci doar ultima declaraţie de avere completată la 23 ianuarie 2012, în care declară un teren agricol de 9,5 hectare şi un apartament, primite moştenire în 2010, dar şi un salariu anual de 56.242 de lei. „Dacă nu vă supăraţi, vă voi trimite doar ultima declaraţie, pentru că am probleme cu scannerul şi nu vi le pot pune la dispoziţie", a adăugat Lovasz. Despre o întâlnire nu se pune problema, mai ales că nu-i place să fie fotografiat.

"Dacă nu vă supăraţi, vă voi trimite doar ultima declaraţie, pentru că am probleme cu scannerul şi nu vi le pot pune la dispoziţie.''
Lovasz Andras Miklos candidat la şefia ANI

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite