Încăierare între rromi la Tribunalul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărul discordiei este un teren în valoare de patru milioane de euro Două clanuri de rromi s-au luat la bătaie pe holul instanţei. S-au ameninţat cu pistolul şi în sala de judecată,

Mărul discordiei este un teren în valoare de patru milioane de euro

Două clanuri de rromi s-au luat la bătaie pe holul instanţei. S-au ameninţat cu pistolul şi în sala de judecată, sub privirile impasibile ale jandarmilor.

Cei mai puternici rromi din Timişoara sunt pe picior de război din cauza unui teren de 4 milioane de euro. Clanurile conduse de Mihai Nicolae şi Ionelaş Cârpaci, care se judecă de mai mult timp pentru acest teren, se încaieră aproape la fiecare termen al procesului aflat pe rolul Tribunalului Timiş. Martorii spun că două grupuri de aproximativ 30 de rromi s-au confruntat, marţi, pe holul de la primul etaj al Palatului Justiţiei. Unul dintre cei doi "baştani" (ţigani cu bani) l-a ameninţat pe celălalt cu pistolul chiar în sala de judecată.

Cu răngi şi cuţite în sala de judecată

"S-au luat la ceartă la început femeile, apoi bărbaţii. Unul avea un fel de levier pe mânecă. Altul a strigat că îl taie cu cuţitul şi apoi a dat buzna în sala de judecată, unde a încercat să scoată de la brâu un pistol", povesteşte un martor.

"S-a ajuns aici pentru că jandarmii care păzesc Palatul Justiţiei sunt doar piese de decor. De fiecare dată asistă pasivi la cum ţiganii provoacă scandal", declară avocatul Florin Kovacs.

"A scos pistolul şi a speriat instanţa"

Nicolae susţine că a primit ameninţări cu moartea, după ce a găsit o coroană mortuară pe gardul palatului său şi mai multe lumânări aruncate în curte. "M-am dus la judecată, unde m-au aşteptat 40 de inşi cu cuţite şi baionete în genţi. I-au bătut pe băiat şi pe nevastă în faţa jandarmilor care nu au făcut nimic", a relatat Nicolae.

De cealaltă parte, Cârpaci spune că este nevinovat. "Eu nu vreau să omor pe nimeni şi nu am făcut niciun scandal. Nicolae s-a certat şi a scos pistolul în sală, de s-a speriat instanţa şi au luat-o la fugă toţi, în frunte cu judecătorul", ne-a declarat Cârpaci.

Şefii celor două clanuri au intrat în conflict după ce mama lui Mihai, Maria Nicolae, a semnat o procură la notariat prin care l-a împuternicit pe Cârpaci să vândă un teren evaluat la 4 milioane de euro. Fiul ei, aflat în Germania la acea dată, susţine că femeia a fost răpită, sechestrată şi obligată să semneze. După ce s-a întors în ţară, el a deschis un proces civil prin care cere anularea procurii şi actelor de vânzare încheiate ulterior.

Jandarmii, spectatori la violenţă

"Am identificat o persoană care avea pistol în sala de judecată, dar nu a apucat să tragă, pentru că am intervenit prompt", a declarat colonelul Paul Ciobănaşu. El a mai spus însă că jandarmii nu au cum să controleze persoanele care intră în Palatul Justiţiei. "Pentru noi sunt nişte simpli oameni care îşi caută dreptatea", a adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite