Încă un val de disponibilizări până în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă un val de disponibilizări până în octombrie
Încă un val de disponibilizări până în octombrie

Managerii firmelor româneşti estimează că activitatea din industrie şi construcţii va continua să scadă, iar comerţul şi serviciile se vor stabiliza în perioada august-octombrie, însă numărul salariaţilor se va micşora în toate sectoarele, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctura din august, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei, un sold conjunctural -15%, precum si reducerea numarului de angajati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare. În cazul întreprinderilor foarte mari, cu peste 500 de salariaţi, scăderea este de 30%.

Metalurgia şi lemnul, cele mai afectate domenii

Pentru unele activităţi scăderea va fi mult mai accentuată. Astfel, industria metalurgică şi fabricare produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului vor înregistra cele mai mari diminuări, acest lucru însemnând solduri conjuncturale de -60%, respectiv -50%. Nici industria de prelucrare a lemnului nu scapă de problem, scădere fiind de 42% în cazul acestui sectori, ce nu include mobila.

Preţurile se stabilizează

Managerii prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%) a preţurilor produselor industriale. Activitatea din construcţii, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi în privinţa stocurilor şi comenzilor, soldul conjunctural fiind de -21%. Veşti proaste pentru angajaţii întreprinderilor. Potrivit anchetei INS, numărul de salariaţi va scădea (sold conjunctural de -22%).

Echilbru în sectorul comerţului cu amănuntul

Pe acest segment, managerii din domeniu estimează că activitatea se va stabiliza în următoarele trei luni ( sold conjunctural de -2%). În schimb, angajatorii anticipează, pentru aceeaşi perioadă, scăderea numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -14%). În acelaşi timp, preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite