Înăsprirea condiţiilor de creditare stimulează piaţa brokerajului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii trei ani, ritmul de creştere a intermedierii împrumuturilor va depăşi retailul bancar Cu un potenţial foarte mare de creştere, brokerajul bancar s-ar putea tripla în

În următorii trei ani, ritmul de creştere a intermedierii împrumuturilor va depăşi retailul bancar

Cu un potenţial foarte mare de creştere, brokerajul bancar s-ar putea tripla în următorii trei ani. Înăsprirea recentă a condiţiilor de creditare reprezintă o oportunitate excelentă pentru brokerii de pe piaţa românească de a-şi dovedi utilitatea.

Brokerii de credite din România vor intermedia, până la finele lui 2010, o pondere de 15-20% din volumul total al împrumuturilor, ritmul de creştere al pieţei depăşindu-l pe cel al retailului bancar. "Piaţa de brokeraj va creşte cu un ritm mai mare decât creşterea pieţei de retail bancar. Estimez că în următorii 3-4 ani va atinge 15-20% din piaţa creditelor din România", spune Anca Bidian, CEO al KIWI Finance (fosta companie Gemini Capital Consult).

Din ce în ce mai mulţi români apelează la serviciile oferite de către brokerii de credite. În plus, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare, brokerii de credite au oportunitatea de a-şi dovedi şi mai mult utilitatea.

În urma celorlalte state europene

Deşi gradul de intermediere financiară a urcat în 2007 la 37% din Produsul Intern Brut, brokerajul bancar se menţine încă la cote joase. Estimările arată că brokerii nu au intermediat anul trecut mai mult de 5% din volumul creditelor acordate. Această cifră ne poziţionează foarte departe de statele vest-europene.
"În Europa de Vest, accesarea unui credit se face prin brokeri într-o proporţie de 40-70%, în timp ce ţările din Europa Centrală au atins 20-25%", subliniază Bidian.

Aceasta a adăugat că piaţa brokerajului bancar se află într-un stadiu incipient de validare atât din punct de vedere legislativ, cât şi logistic. La rândul său, directorul executiv al DBSol Consulting, Liviu Andrei, spune că "se simte nevoia unor reglementări pentru piaţa brokerilor de credite sau cel puţin a unei Asociaţii a Brokerilor de Credite". În ceea ce priveşte numărul de firme de brokeraj bancar, acesta este de ordinul sutelor, însă mai puţin de 20 dintre acestea au o vizibilitate consistentă pe piaţă.

Creditul de nevoi personale, cel mai solicitat produs

Intermedierea împrumuturilor bancare este preferată, în special, de clienţii individuali şi mai puţin de companii şi persoane juridice. "În principal, apelează la brokeri oamenii foarte ocupaţi, cu venituri peste medie, care utilizează activ internetul", a spus Liviu Andrei. În ceea ce priveşte tipul de împrumut cel mai frecvent solicitat, brokerii de credite spun că cea mai mare cerere este cea de împrumuturi de nevoi personale.

"Cele mai cerute sunt creditele de nevoi personale fără ipotecă şi, mai nou, pe la sfârşitul anului 2007, au fost foarte multe refinanţări", a arătat Karoly Totos, directorul general al companiei de brokeraj bancar Tongil Credit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite