Înalt scandal în administraţia locală rezolvat la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Bitea (32 de ani), subprefectul de Bihor, a fost eliberat din funcţie, după ce, de două luni se ceartă ca la uşa cortului cu şeful său, prefectul Gavrilă Ghilea (54 de ani). Conflictul dintre cei doi înalt funcţionari publici care conduc Prefectura Bihor a fost rezolvat de Emil Boc, după ce subprefectul a fost pârât şefului de partid printr-o scrisoare.

Agitaţie pe scena politic-administrativă din Oradea, unde prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea, ambii susţinuţi de PDL, se ceartă de mai bine de două luni. Conflictul între cei doi ar fi fost declanşat de un ordin dat de către Ghilea, prin care îi retrăgea adjunctului atribuţiile de supervizare a activităţii Direcţiei Juridice. În scandalul dintre cei doi membri PDL a intervenit Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor, care a trimis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, solicitând măsuri urgente pentru îndepărtarea lui Bitea din funcţia de subprefect.

În scrisoarea transmisă către Emil Boc la 11 august, Ştefan Seremi i-a adus tânărului subprefect mai multe acuzaţii, prima făcând referire la faptul că nu ar fi respectat programul instituţiei. „Această atitudine nu a încetat nici după ce i s-a atras atenţia că programul de lucru nu este o chestiune de voinţă personală. Lui Cristian Bitea i s-a pus ştampila de «cocalar de Bihor» de către mass-media, după ce pe blogul Domniei Sale au fost postate chiar de către el fotografii care îl înfăţişau în situaţii jenante", a arătat Seremi în scrisoarea adresată premierului.

„Sfidător" şi „sifonar"

Ştefan Seremi s-a mai plâns că, din momentul instalării în funcţie, subprefectul nu a încetat să-şi denigreze şeful direct. Mai mult, el ar fi reacţionat „cu furie şi violenţă", atunci când Gavrilă Ghilea a reorganizat spaţiile de lucru şi birourile din instituţie, mutând biroul lui Bitea mai aproape de al său. „În plus, în clipa când i s-a interzis unei tinere să mai intre în Instituţia Prefectului, în mod arbitrar Cristian Bitea a încetat să mai vină la serviciu. Domnişoara respectivă a fost folosită în mod abuziv de Bitea, în calitate de secretară voluntară, dar fără nicio formă legală", a mai acuzat Ştefan Seremi.

În ultimul punct din scrisoarea adresată premierului, şeful PDL îl acuză pe fostul subprefect că ar colabora mai mult decât e necesar cu colegii din opoziţie. „Sunt îndreptăţit să cred că «sifonează» spre secretariatul Consiliului Judeţean Bihor informaţii care ţin de strategiile şi acţiunile Instituţiei Prefectului", a spus Seremi, amintind că Bitea a fost pentru câteva luni subprefect de Ialomiţa, cu sprijinul politic al PNL.

Funcţie superioară

Urmare a scrisorii şefului PDL Bihor, Guvernul României a decis miercuri trecerea lui Cristian Bitea în funcţia de inspector guvernamental. Decizia nu i-a surprins pe niciunul dintre cei doi demnitari. „Este o chestiune legată de oportunitatea guvernamentală pentru deblocarea situaţiei de la Prefectură. Putem discuta dacă a fost şi cea mai bună formulă", a spus Bitea. Gavrilă Ghilea a refuzat să mai comenteze conflictele sale cu mai tânărul său fost subaltern şi i-a urat noroc în carieră. „Sper doar să-şi schimbe atitudinea şi modul de lucru", a spus prefectul.

Analiştii politici susţin că scandalul dintre cei doi este un exemplu de cum nu trebuie să se facă administraţie, iar schimbarea lui Bitea este pe deplin justificată. „Funcţia de inspector guvernamental este superioară ierarhic, dar fără miză. Bitea rămâne pe lista de aşteptare pentru un post executiv, un fel de tăietor de frunze la câini. Postările de fotografii pe diverse site-uri şi nesubordonarea faţă de persoanele superioare ierarhic nu sunt însă compatibile cu statutul de înalt funcţionar public", a explicat Adrian Ivan, analist politic şi profesor la facultatea de ştiinţe politice din Cluj-Napoca. 

Prefectul - om de afaceri, subprefectul - secretar INA

Gavrilă Ghilea (54 de ani) este prefect de Bihor din 2009. Economist de profesie, Ghilea este directorul general al firmei Construcţii Bihor, unde este şi acţionar majoritar cu 53%. Totodată, el deţine şi pachetul majoritar de la Oviserga Prest şi Carolina Const. Fost lider PSD Bihor, Ghilea a mai ocupat funcţia de consilier local (2000-2001) şi viceprimar al Oradei (2001-2004).

Cristian Bitea (32 de ani), este fiul lui Zoia Bitea, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi membră veche a PDL Bihor. El a ocupat postul de subprefect din noiembrie 2009, după ce a lucrat şase luni ca secretar general, în cadrul Institutului Naţional de Administraţie (INA). Din noiembrie 2008 până în mai 2009, Bitea a fost subprefect de Ialomiţa, cu sprijinul PNL.

"Ghilea este un tip care ştie ce înseamnă meseria. Cunoaşte legea şi cred că este omul potrivit, la locul potrivit."
Ştefan Seremi
şef PDL Bihor

"Bitea nu înţelege că trebuie respectată ierarhia şi programul, indiferent de funcţie."
Ştefan Seremi
şef PDL Bihor

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite