În vizită la moşia deputatului Dan Păsat - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Dan Păsat, cercetat de DNA pentru şantaj, şi-a ridicat un adevărat domeniu rezidenţial la Ogrezeni, judeţul Giurgiu. În colegiul în care a fost ales deputat, Dan Păsat vine doar pentru a-şi vizita moşia: palatul, lacul, pădurea şi ogoarele. Oamenii nu îl cunosc drept alesul lor, ci ca pe stăpânul bălţii.

Deputatul Dan Păsat s-a autosuspendat din PDL

Deputatul Dan Păsat a scăpat de arestare. Cererea procurorilor DNA, respinsă în plenul Camerei

Deputatul Dan Păsat a fost salvat de arest

Comuna giurgiuveană Ogrezeni este „cartierul general" al deputatului Dan Păsat. Cele 125 de hectare de teren deţinute în zonă îl îndreptăţesc pe Păsat să aspire la titlul de „latifundiar". La atâta pământ, Dan Păsat (42 de ani) a vrut şi o casă pe măsură. Aşa că deputatul şi-a ridicat o vilă de aproximativ 300 de metri pătraţi, care ar putea adăposti lejer 5-6 familii. Reşedinţa este amplasată strategic, pe malul lacului Hobaia, concesionat de Păsat, în urmă cu aproximativ 10 ani.

Tencuiala proaspătă trădează faptul că impunătoarea vilă  a fost finalizată de curând. „De anul trecut", ne destăinuie unul dintre argaţii care muncesc la moşia lui Păsat. Tot el spune că „şeful" vine de câteva ori pe săptămână la baltă, dar nu doarme acolo. Geamurile termopan sunt din cele cu protecţie împotriva radiaţiilor solare pentru ca oaspeţii de seamă ai şefului să nu fie deranjaţi de arşiţa verii. De administrarea domeniului se ocupă un apropiat de-al deputatului, ridicat la rang de vechil. Păsat nu a făcut economie la bani, dotându-şi reşedinţa cu tot confortul. 

Cuibuşor de nebunii

Domeniul lui Păsat mai are însă mult până să arate „ca la carte". Curtea este plină de fiare vechi şi diverse acareturi lăsate în paragină, „moştenite" de la SC Piscicola SA,  de la care Păsat a preluat balta. Pe malul lacului, câteva bărci vechi, scorojite de vreme, putrezesc la soare. Din loc în loc străjuiesc foişoare, unde, în plin sezon, grătarele sfârâie non-stop, stârnind pofta vecinilor. Ei sunt cei care spun că deputatul este adeseori gazda unor invitaţi de seamă, veniţi la degustare de peşte. „Veneau cu maşini frumoase, cu numere de Giurgiu şi de Bucureşti, prieteni ai patronului. Se lăsa cu chef mare de fiecare dată", spune un sătean.

Prezenţă discretă

Deşi a fost ales deputat în colegiul 3, din care face parte şi comuna Ogrezeni, Dan Păsat este o prezenţă discretă în localitate. Sătenii îl cunosc mai mult ca proprietar al bălţii Hobaia, decât ca pe un parlamentar care le reprezintă interesele. „Vine prin sat, dar nu stă de vorbă cu noi. Merge la baltă, unde şi-a făcut casă", spune Ion Ene (82 de ani), din Ogrezeni.

Tot de la bătrân aflăm că, în campania electorală, Dan Păsat era nelipsit în zonă. „Ne-a promis că ne face canalizare şi cimitir nou, dar după ce a fost ales în Parlament n-a mai zis nimic", mai spune bătrânul. Un alt sătean este de aceeaşi părere. „Îl vedem des, că vine pe baltă, dar nu mai are treabă cu noi acum", spune Vasile Iliescu (65 de ani). Potrivit acestuia, deputatul a intrat de mai multe ori în conflict cu sătenii, cărora le-a interzis să mai adape vitele din balta Hobaia şi le-a blocat accesul la păşune. Despre braconaj nici nu poate fi vorba. „Pe care-i prindeau paznicii îi băteau rău. Nu mai vine nimeni de frică", a mai spus săteanul.

Prădat de ţiganii din Clejani

Despre cum îşi apără proprietatea Dan Păsat au aflat-o pe pielea lor şi câţiva ţigani, din Clejani. La cât de avut este latifundiarul, romii
şi-au zis că nu va băga de seamă dacă vor fura nişte fiare vechi, din zona bălţii Hobaia. Paznicii domeniului i-au văzut şi l-au anunţat imediat pe „şefu". „Săptămâna trecută, deputatul Dan Păsat a venit să reclame că hoţii i-au furat mai mulţi stâlpi de la o instalaţie electrică dezafectată. Am fost acolo şi i-am prins. Erau şase ţigani, din Clejani, care spuneau că fură că n-au ce mânca. Le-am făcut dosar penal", a declarat şeful Postului de poliţie Ogrezeni, agentul şef principal Costel Dragomir. Hoţii sunt cercetaţi în libertate, iar „corpul delict", adică fierul vechi şi căruţa, a rămas în custodia poliţiştilor. Calul atelajului însă a fost înapoiat hoţilor. „Trebuia să-i dăm să mănânce şi nu avem nutreţ la post", explică poliţistul.

„Ne-a «ajutat» să ia tot"

Dan Păsat nu este văzut cu ochi buni de primarul de la Ogrezeni, Jean Jipa (38 de ani), care susţine că deputatul nu i-a sprijinit cu nimic de când a fost ales în Parlament. „Ne-a ajutat să ne ia tot!", a declarat Jipa.

Primarul îl acuză pe Păsat de nenumărate matrapazlâcuri. Potrivit acestuia, prin diverse manevre, Dan Păsat ar fi pus mâna pe mai multe terenuri, care se cuveneau Bisericii. În urmă cu o lună, Parohia Ogrezeni a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, prin care Primăria era obligată să o pună în posesie cu 11 hectare. „Aveam o parcelă liberă şi, săptămâna trecută, am fost la Cadastru ca să facem actele pentru punerea în posesie. Spre supriza noastră, Primăria comunei învecinate, Grădinari, dăduse pământul nostru. Am aflat apoi că cele 11 hectare au ajuns la Dan Păsat", a declarat Jean Jipa. Supărat pentru abuzul edilului din vecinătate s-a arătat nu doar primarul Jipa, dar şi preotul satului, Neculai Palea. „Ştiţi cum s-a făcut la faţă popa când a aflat că pământurile au ajuns la Păsat? Negru! La fel ca sutana!", a mai spus edilul.

Preotul a fost mult mai reţinut în explicaţii. „Poziţia mea este pur spirituală. Trebuie să mă înţelegeţi. Am şi eu superiori, nu comentez nimic!", a declarat parohul. El a dat însă de înţeles că cele relatate de primar sunt întru totul adevărate. Deputatul nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.

"Ne-a promis că ne face canalizare şi cimitir nou, dar după ce a fost ales în Parlament n-a mai zis nimic."
Ion Ene sătean Ogrezeni

Autosuspendare

După ce colegii de partid au votat împotriva ridicării imunităţii pentru a fi arestat, deputatul Dan Păsat s-a autosuspendat, ieri, din Partidul Democrat Liberal.

„Realizările" parlamentarului Dan Păsat

- Parlamentarul Dan Păsat este acuzat de DNA că, în perioada 2009-2010, prin şantaj şi prin folosirea influenţei sale politice, a obţinut mai multe contracte de achiziţii publice pentru firma sa, Prod Invest SRL.
- Potrivit procurorilor DNA, contractele obţinute, prin şantaj, de Păsat se ridică la peste 10 milioane de lei.
- Cu ajutorul unor interlopi, Dan Păsat i-ar fi forţat pe fraţii Adrian şi Costin Ionel, reprezentanţii firmei SC Agro Clas SRL Teleorman, să-i subconcesioneze mai multe lucrări de aducţiune de apă potabilă.
- Deputatul Dan Păsat i-ar fi şantajat pe primarii localităţilor Bulbucata, Letca Nouă, Bucşani, Vărăşti, Valea Dragului, Mârşa şi Toporu pentru a-i favoriza câştigarea unor licitaţii.
- Dan Păsat este acuzat de edilii din Ogrezeni că ar fi blocat un drum public, împiedicând sătenilor accesul la loturile personale şi la islazul comunal.

Dan Păsat

Data şi locul naşterii:
21 iunie 1969: Bucureşti;
Stare civilă: Necăsătorit, un copil.

Studii:
1985 - 1989: Liceul Industrial Nr. 32 „Jean Monet", Bucureşti;
1995 - 2000: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", Ştiinţe Juridice.

Activitate profesională:

1989 - 1990: Întreprinderea Electrocentrale Bucureşti;
1990 - 2000: Inspectoratul de poliţie Bucureşti, Secţia 2 - Serviciu Juridic;
2000 - 2008: Membru al Baroului Bucureşti.

Activitate politică şi administrativă:

2000-2005: 
Membru PD.
2005-2010: Membru PNL.
2008: Vicepreşedinte PNL Giurgiu.
2008: Subprefect de Giurgiu.
2008-prezent: Deputat PDL.

Război „fratricid" la Ogrezeni

image
image

Lacul Hobaia are o suprafaţă de 301 hectare de luciu de apă

Deputatul Dan Păsat şi primarul comunei Ogrezeni, Jean Jipa, sunt din acelaşi partid, PDL. Asta nu-i împiedică pe cei doi să se urască de moarte. Totul a pornit de la un conflict mai vechi, în urma căruia primarul era cât pe-aci să intre la puşcărie. După ce a luat în concesiune acumularea de apă de pe raza satului Hobaia, întinsă pe 301 hectare, Dan Păsat le-ar fi interzis sătenilor să mai intre pe un drum public ce le permitea accesul la loturile personale şi la islazul comunal, susţine primarul Jean Jipa. Aşa că, în 2005, Păsat a pus porţi metalice pe drumul ce duce spre baltă.

„E proprietate privată", a declarat la vremea respectivă Dan Păsat, fără însă să facă dovada acestui lucru,  susţine primarul de la Ogrezeni. Jean Jipa are şi argumente. Potrivit acestuia, din HG 968/2002, privind atestarea domeniului public al judeţului Giurgiu, reiese clar că drumul blocat de Păsat este public şi figurează în registrele comunei ca fiind strada 10 Baltă. Aşa că primarul şi secretarul comunei au tăiat porţile. Cei doi au fost daţi în judecată de Dan Păsat pentru tulburare de posesie. Sentinţa Judecătoriei Bolintin Vale s-a pronunţat la 19 decembrie 2005, Jean Jipa fiind condamnat la şase luni de închisoare. Edilul a făcut recurs şi a scăpat de pedeapsă.

“Comuna avea o parcelă liberă şi, săptămâna trecută, am fost la Cadastru ca să facem actele pentru punerea în posesie (…) Am aflat apoi că cele 11 hectare au ajuns la Dan Păsat."
Jean Jipa primarul comunei Ogrezeni

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite