În sfârşit, vacanţele şcolare intră în normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ordinului semnat de ministrul Daniel Funeriu, în anul şcolar 2011-2012, elevii vor avea vacanţe de Crăciun şi de Paşte mai lungi cu câte o săptămână. În plus, între 2 şi 6 aprilie 2012, elevi îşi vor putea face singuri orarul, urmând să aleagă între activităţi sportive, artistice şi civice.

Structura anului şcolar intră într-un tipar agreat de părinţi: vacanţa de iarnă şi cea de primăvară se prelungesc cu câte o săptămână, astfel că elevii nu vor mai fi obligaţi să revină la cursuri imediat după Sărbători, cu gândul în altă parte. În plus, vacanţa intersemestrială, care nu făcea decât să rupă ritmul de învăţare al copiilor abia întorşi la şcoală, dispare prin noul calendar. În schimb, vacanţa de vară, care era până acum una dintre cele mai lungi din Europa, se reduce cu o săptămână.

Citiţi şi:

Elevii sunt momiţi cu tabere de aventură

Vacanţe de Crăciun şi de Paşti mai lungi din anul şcolar 2011-2012

Anul, tot pe semestre

Şcoala va începe, potrivit ordinului privind structura noului an, luni 12 septembrie. Primul semestru se va încheia pe 23 decembrie, iar elevii vor rămâne în vacanţa de iarnă timp de trei săptămâni, cu una mai mult decât în ultimii ani. Elevii din clasele primare vor mai avea o săptămână de pauză, între 22 şi 30 octombrie. Semestrul al doilea începe luni, 16 ianuarie 2012, şi se va încheia în 22 iunie. Copiii vor mai avea în acest interval o vacanţă de două săptămâni (7-22 aprilie), Paştele urmând să fie prins chiar la mijlocul acestei perioade, pe 15 aprilie. Vacanţa de vară e prevăzută din 23 iunie până în 9 septembrie.

Elevii vor avea o vacanţă de vară mai scurtă, în favoarea celor de Crăciun şi de Paşte  Foto: marian iliescu



Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, anul şcolar 2011 - 2012 are un număr egal de zile ca şi anul şcolar în curs. Intenţia privind modificarea structurii anului şcolar a fost anunţată pentru prima dată de Funeriu încă de la sfârşitul anului trecut, ministrul Educaţiei preluând atunci o propunere care fusese formulată de parlamentarii din Comisia de educaţie a Camerei.

Experţii, de acord

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a pledat în mod special pentru scurtarea vacanţei de vară. Ea aducea ca argument tocmai nevoia de prelungire a vacanţelor de Sărbători. La rândul său, Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu", atrage atenţia că vacanţa de vară din România era până acum una dintre cele mai lungi de pe continent, în timp ce elevii români erau printre cei mai slabi din Europa.  „Japonia are 243 de zile de şcoală pe an, Coreea de Sud şi Singapore - 220, iar România doar 177.

Vacanţa de vară din România e, cred, cea mai mare din lume, nu doar din UE. Aşa se pierd informaţii pe care elevii s-au străduit să le acumuleze în timpul anului", declară Tincuţa Baltag. O altă noutate importantă: pentru prima dată în istoria şcolii româneşti, elevii vor putea să-şi aleagă, timp de o săptămână, cursurile pe care le vor urma. La fel ca în şcolile americane, propunerile vor fi formulate democratic, de toţi actorii sistemului: copii, părinţi, cadre didactice. Elevii vor putea apoi să opteze ce activităţi vor să frecventeze.

O săptămână de „Şcoală Altfel"

Secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, iniţiatoarea programului „Şcoala altfel", spune că ideea a venit ca răspuns la nemulţumirile elevilor în privinţa rigidităţii cu care se confruntă uneori în sălile de clasă. „Cadrele didactice vor avea ocazia să se manifeste într-un mod în care copiii nu le-au mai cunoscut, în funcţie de pasiunile, de interesele şi de abilităţile fiecăruia. Vor putea să organizeze spectacole, să pună în scenă o piesă de teatru împreună cu elevii. De asemenea, cei care doresc să ridice implicarea elevilor în viaţa cetăţii vor putea să facă tot felul de acţiuni de voluntariat, de ecologizare".

În plus, elevii care ajungeau în faza naţională a olimpiadelor nu se vor mai simţi nedreptăţiţi, consideră secretarul de stat. „În loc să se bucure de performanţele lor, aceşti elevi se simţeau privaţi de vacanţă, pentru că olimpiada se desfăşura tocmai în această perioadă de odihnă pentru ceilalţi elevi. Acum, această etapă se va desfăşura în săptămâna de «Şcoală altfel», iar ceilalţi elevi pot participa şi ei la tot felul de competiţii sportive, de masă". Un lucru important: elevii nu vor putea lipsi de la activităţile pe care le aleg, la ca fel ca în orice altă săptămână de şcoală.

"Profesorii vor putea să organizeze spectacole, să pună în scenă o piesă de teatru împreună cu elevii."
Oana Badea
secretar de stat Ministerul Educaţiei

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite