În 2010, accizele vor arunca preţurile în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2010, accizele vor arunca preţurile în aer
În 2010, accizele vor arunca preţurile în aer

Deprecierea leului în raport cu euro va creşte taxele cu 13%. Ţigările, benzina şi cu­rentul se vor scumpi în următorul an din cauza creşterii accizelor, dar şi pentru că acestea se calculează la un curs de schimb mult mai ridicat.

Mai citeşte şi:

Românii vor plăti şi mai scump, din 2010, dezechilibrele economiei româneşti. Favorizat de un leu mai slab, statul va băga şi mai adânc mâna în buzunarele consumatorilor. Valoarea accizelor şi a taxei de poluare pe automobile ce urmează să fie plătite de populaţie şi firme în 2010 va fi calculată la cursul de schimb de 4,218 lei/euro, anunţat pentru astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE).

Raportul este cu 12,9% mai ridicat faţă de cel de acum un an, ceea ce se va traduce printr-o scumpire a ţigărilor, a alcoolului, a benzinei şi a celorlalte produse accizabile. Pentru acest an, valoarea accizelor a fost calculată la un curs de schimb de 3,7364 lei/euro.

Codul Fiscal prevede ca valoarea accizelor şi a taxei de poluare ce vor fi colectate în anul următor să fie calculată în functie de cursul BCE din 1 octombrie, nu de cel al Băncii Naţionale a României (BNR), şi reprezintă alinierea României la directiva europeană privind metodologia de calcul al accizelor. BNR a anunţat pentru astăzi un curs de 4,1981 lei/euro, cu aproape 2 bani sub cel stabilit de BCE.

„Cursul luat în calculul accizelor ce vor fi colectate în 2010 este cel de azi (ieri, n.r), valabil mâine (astăzi, n.r), a declarat ieri, pentru „Adevărul“, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Se va scumpi şi alcoolul

Pentru alcoolul etilic, ţuica de casă şi bere se va colecta în 2010 acelaşi nivel al accizelor, care nu va suderi o majorare. Totuşi, moneda euro mai scumpă, anunţată ieri de BCE, se va vedea la raftul comercianţilor.

De exemplu, pentru alcoolul etilic se va percepe şi în 2010 o acciză de 750 de euro/hectolitru, însă echivalentul în lei al acesteia va creşte de la 2.802 lei în 2009 la 3.163 de lei în următorul an. Un hectolitru de ţuică de casă va fi taxat cu 2.000 de lei, faţă de 1.775 de lei cât se colectează în acest an, deşi nivelul accizei se menţine la 475 de euro.

Cea mai mare creştere de preţuri se va înregistra în 2010 la ţigări, preţul acestora fiind majorat atât de creşterea accizei, cât şi de scumpirea euro. Dacă, în prezent, acciza pe tutun este de 61,2 euro/1.000 de ţigarete, aceasta va urca la 74 de euro în 2010, generând o scumpire de peste 40 de lei (12,8 euro) la o mie de bucăţi. Deprecierea cursului va umfla preţul cu încă 40 de lei. Reiese, per total, o scumpire de 83,5 lei la mia de ţigarete.

Astfel, un pachet conţinând 20 de ţigări s-ar putea scumpi cu cel puţin 1,67 lei în următorul an. Producătorii şi-au anunţat deja intenţia de a majora preţul unui pachet de ţigări cu 70 de bani, pe fondul calculării accizei la un euro mai puternic. În plus, este aşteptată şi o scumpire de cel puţin un leu, având în vedere creşterea accizei de la 61,2 la 74 de euro.

image



Umpli mai greu rezervorul

Şi pentru carburanţi, gaz natural şi energie electrică românii vor plăti mai mult în următorul an. Gazul natural utilizat în scop comercial va fi accizat cu 0,17 euro/GJ, echivalentul a 0,72 lei. Deşi acciza la electricitate electrică se menţine la acelaşi nivel şi în 2010, în lei, valoarea acesteia va creşte cu 54 de bani faţă de cea plătită în 2009.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul benzinei cu plumb, deprecierea leului „pompând“ în preţul acesteia peste 200 de lei la o mie de litri, până la 1.775 de lei. Benzina fără plumb va suporta, pe lângă slăbirea monedei naţionale, şi o creştere a accizei de la 436 de euro/1.000 de litri la 452 de euro. Asta se traduce printr-un avans total de aproape 200 de lei. O mie de litri de motorină vor fi taxaţi în 2010 cu 1.236 de lei, în creştere de la 1.060 de lei în acest an.

Luxul va fi mai ieftin

Iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vânătoare, bijuteriile şi alte produse de lux ar putea fi mult mai ieftine începând de anul viitor. Potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, accizele aplicate în prezent vor fi eliminate în 2010.

Măsura este necesară pentru a evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement (n.n. procedură de încălcare a prevederilor Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene) împotriva României pentru aplicarea de accize stabilite în cote procentuale. În prezent, cele mai mari accize sunt aplicate la armele de vânătoare, unde taxa este de 100%, urmate de confecţii din blănuri naturale, cu accize de 45%. Cote semnificative sunt plătite şi pentru parfumuri, unde acciza variază între 25% -35%, şi ape de toaletă - 10-15%.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite