Împuşcat de diriginte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de 15 ani a fost rănit cu pistolul chiar în sala de clasă. Incidentul a ieşit la iveală după o lună de zile, atunci când copilul a mers la spital. Violenţa în şcoli atinge cote

Un elev de 15 ani a fost rănit cu pistolul chiar în sala de clasă. Incidentul a ieşit la iveală după o lună de zile, atunci când copilul a mers la spital.

Violenţa în şcoli atinge cote alarmante şi capătă o nouă conotaţie la Craiova, unde un elev de liceu a fost împuşcat în mână de către dirigintele - profesor de matematică, în timpul unei ore. Copiii ar fi fost, apoi, ameninţaţi de către cadrul didactic să nu spună nimic. Escaladarea conflictelor armate din ultima perioadă vine pe fondul permisivităţii actualei legi privind regimul armelor şi muniţiilor din România.

Incidentele armate din Craiova s-au mutat, mai nou, în şcoli. Şi mai grav, ultimul dintre ele nici nu a fost generat de vreun interlop, ci de către... un profesor. Jane Ilie, profesor de matematică la Liceul CFR din Craiova, este acuzat că a împuşcat un elev din clasa la care este şi diriginte, în timpul unei ore de curs.


"Vrei să te bat sau să te împuşc?!"


Supărat că elevul de 15 ani Ionuţ Cornel Sârbu şi-a jignit o colegă, căreia i-a adresat apelativul "capră", dirigintele s-a decis să "educe" adolescentul, aplicându-i o corecţie cu pistolul, pe post de "lecţie de viaţă". L-a întrebat sec: "Vrei să te bat sau să te împuşc?!".

Dirigintele - susţin copiii - a scos, apoi, un pistol din servietă şi l-a împuşcat pe elevul de 15 ani în mână. Rănit la un deget, elevul Ionuţ Cornel Stroe a fost, apoi, sfătuit să nu facă public incidentul, iar colegii lui - să-şi ţină gura.

Directoarea Liceului CFR din Craiova, Luminiţa Ţenea, confirmă: "Am înţeles că elevii au fost ameninţaţi de către profesor să nu spună nimic despre acest incident". Totuşi, completează directoarea Ţenea, varianta profesorului Jane Ilie este cu totul alta: "Am stat de vorbă cu profesorul, care mi-a spus că a încercat să bage pistolul în diplomat şi arma s-a descărcat. Ionuţ Cornel Sârbu stătea în prima bancă şi el a fost lovit de încărcătură".


La spital, după o lună de zile


Incidentul a devenit public abia după aproape o lună de zile, atunci când elevul a mers la spital, deoarece i s-a infectat rana. Ionuţ Cornel Sârbu s-a prezentat la Spitalul Municipal Calafat, unitatea sanitară cea mai apropiată de comuna Desa, unde locuieşte cu părinţii. Cadrele medicale au fost cele care au alertat poliţia. Ulterior, adolescentul a recunoscut că acela care l-a împuşcat este dirigintele său de la Craiova.


Avocata profesorului s-a prezentat la liceu


Directoarea Liceului CFR din Craiova, Luminiţa Ţenea, declară că a fost demarată o anchetă pe linie internă, pentru clarificarea incidentului în care a fost implicat profesorul de matematică Jane Ilie.


Profesorul nu s-a prezentat, ieri, în faţa comisiei de disciplină a unităţii de învăţământ, ci şi-a trimis avocata, Daniela Tulitu. Aceasta a declarat ziariştilor că Jane Ilie nu s-ar fi putut prezenta personal, deoarece... s-ar fi îmbolnăvit.


Excludere din învăţământ


Profesorul Jane Ilie riscă să fie exclus din învăţământ, a declarat, ieri, Mihaela Suciu, consilier personal al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului. "Am vrea să ştim cum a fost posibil ca un profesor să intre în şcoală, mai mult, să meargă la ore cu un pistol, chiar dacă figurează în evidenţe ca deţinător legal al unui pistol de autoapărare cu bile de cauciuc.

În acest moment, pe baza datelor pe care le avem, considerăm că gestul profesorului este incalificabil şi apreciem că sancţiunea pe care o va primi va fi maximă, mergând până la excluderea din învăţământ", a mai spus Mihaela Suciu.


Doar o amendă


Potrivit comisarului Liviu Ţiulescu, adjunct al şefului Poliţiei doljene, profesorul Jane Ilie deţine arma legal, dar riscă o amendă deoarece aceasta putea fi folosită numai în legitimă apărare. În acelaşi timp, profesorul
este cercetat penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.


Comisarul Ţiulescu mai declară că în Dolj există peste 2.000 de persoane care deţin legal arme asemănătoare.


"Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a obţine autorizaţie de deţinere a unei arme neletale este de a avea 18 ani. Aşa se face că, în medie, primim 35-40 de solicitări pe zi şi n-avem decât să le avizăm!", spune comisarul Ţiulescu.


Potrivit evidenţelor Poliţiei, la începutul acestui an, în România erau înregistraţi 42.535 deţinători de arme neletale, cu 8.268 mai mulţi decât cei înregistraţi în 2006. (Cristian Vasilcoiu, Cosmin Pretorian, Valeria Cupă)

Guvernul n-are timp de arme

"Adevărul" a atras atenţia în mai multe rânduri asupra pericolului armelor "neletale" dar autorităţile nu au avut nicio reacţie. Astfel, România rămâne singura ţară din Uniunea Europeană care comercializează "la liber" arme periculoase.

"Este vorba despre armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar, potrivit legislaţiei româneşti, sunt arme neletale şi se pot procura în baza unei notificări de la poliţie, iar în celelalte state membre UE sunt considerate letale şi sunt supuse autorizării", a declarat pentru "Adevărul" Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR.

Poliţia Română încearcă încă de anul trecut să schimbe legea armelor. Proiectul de modificare şi completare a acestui act normativ zace însă la Ministerul de Interne din luna martie a anului trecut, în loc să fie dezbătut în şedinţă de guvern. Între timp, numărul victimelor creşte de la o zi la alta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite