Împrumuturile au prins din nou viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două luni de temperare, dinamica creditelor accesate de populaţie şi de firme a revenit în iunie pe un trend ascendent Majorările consecutive ale dobânzii-cheie au reuşit să

După două luni de temperare, dinamica creditelor accesate de populaţie şi de firme a revenit în iunie pe un trend ascendent

Majorările consecutive ale dobânzii-cheie au reuşit să domolească ritmul de creştere a creditelor în lei. În schimb, împrumuturile în valută au accelerat semnificativ în iunie.

Deşi era de aşteptat ca ritmul de creştere a creditului neguvernamental să se tempereze în continuare, acesta s-a întors în iunie pe un trend ascendent. După două luni de scădere, dinamica împrumuturilor s-a accentuat în iunie la 63,4%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la un nivel de 178,180 miliarde de lei.

Pe val, finanţările în valută

Surpriza a venit din partea dinamicii finanţărilor în valută care, după temperarea din primele cinci luni ale anului, a accelerat în iunie. Astfel, creditul în valută a urcat cu 89,3% în a şasea lună, până la 98,136 miliarde de lei. Cel mai mult au crescut în iunie împrumuturile în valută acordate populaţiei cu 131,5%, faţă de iunie 2007 - până la 48,87 miliarde lei.

În ceea ce priveşte dinamica creditelor în lei, aceasta a înregistat în iunie a treia lună consecutivă de temperare. Acest fapt se datorează restrictivităţii politicii monetare, în special prin creşterea dobânzii-cheie.

"Dobânda de politică monetară care a crescut este principalul factor care a dus la temperarea dinamicii creditului în lei", explică Lucian Anghel, economistul şef al BCR. La finele primului semestru, avansul împrumuturilor în monedă naţională s-a temperat la 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 80,043 miliarde de lei.

Dinamica se va reduce

Pe componenta în lei, firmele au fost cele care au manifestat o preferinţă mai sporită. Astfel, nivelul împrumuturilor în lei luate de companii a crescut cu 43,3% în iunie, soldul atingând 42 miliarde de lei. Deşi la finele primului semestru creditul neguvernamental a trecut pe o accelerare a ritmului de creştere, în următoarea perioadă este aşteptată o frânare a acestuia.

Lucian Anghel este de părere că acest lucru se va resimţi în următoarea perioadă, chiar şi fără aplicarea noului regulament al băncii centrale privind limitarea riscului de creditare la împrumuturile destinate populaţiei. "Chiar şi fără aplicarea normei BNR, în viitor, vom vedea o reducere a ritmului de creştere a creditării", a spus Anghel. Temperarea dinamicii se va resimţi atât pe componenta în lei, cât şi pe cea în valută.

Nivelul ridicat al dobânzii-cheie va domoli în continuare ritmul de creştere a finanţărilor în monedă naţională. În plus, aplicarea noului regulament al BNR va accentua temperarea creditării, în special pe cea în valută. "Norma băncii centrale va accentua reducerea dinamicii înregistrate de credit, dar mai ales cel în valută, întrucât acesta este vizat", a mai spus Anghel.

Totodată, dacă luăm în calcul ritmul anualizat de creştere a finanţărilor, acesta se va reduce pe fondul avansului accentuat din a doua parte a anului trecut.

Depozitele au urcat cu 40,1% în iunie

În ceea ce priveşte depozitele firmelor şi ale populaţiei, nivelul acestora a crescut în iunie, comparativ cu perioada similară din 2007, cu 40,1%, la 140,72 miliarde de lei. Un avans mai important a fost consemnat pe partea economisirii în valută.

Economiile în valută au crescut, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2007, cu 58,4%, la 47,98 miliarde de lei, în timp ce componenta în monedă naţională a urcat cu 32,2%, la 92,73 miliarde de lei. Avansul economiilor este pus pe seama majorărilor de dobândă-cheie, în cazul celor în lei, şi a scumpirilor finanţărilor din exterior, pentru valută.

Bancherii nu cad la pace cu reprezentanţii BNR

Bancherii au solicitat marţi băncii centrale acceptarea unor venituri cu 50% peste nivelul declarat la Fisc în anul anterior la calcularea gradului de îndatorare, însă instituţia a refuzat propunerea.

"Cei de la BNR nu vor un procent mai înalt, susţinând că 20% reprezintă un nivel acceptabil, chiar peste media de majorare a salariilor. Totuşi, în unele cazuri s-ar putea accepta şi o sumă mai mare dacă se face dovada permanenţei venitului", au declarat pentru Mediafax surse prezente la dezbaterea dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi conducerea BNR.

Potrivit surselor citate, obligativitatea prezentării fişei fiscale va fi mai mult ca sigur menţinută de banca centrală, susţin sursele, întrucât conducerea BNR nu a arătat flexibilitate.

În plus, sursele menţionate au adăugat că oficialii băncii centrale au intenţia de a introduce un algoritm prin care să se ajusteze gradul de îndatorare a fiecărui client în funcţie de riscurile de curs, de dobândă, precum şi de anticipaţiile inflaţioniste. În plus, bancherii au ridicat o serie de excepţii, printre care şi situaţia persoanele angajate de numai câteva luni şi care nu au fişe fiscale pentru anul precedent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite