Împrumuturi pentru accesarea banilor europeni nerambursabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre marile probleme în accesarea de fonduri europene nerambursabile este lipsa banilor necesari investiţiilor, care urmează a fi returnaţi beneficiarilor în cadrul programelor de

Una dintre marile probleme în accesarea de fonduri europene nerambursabile este lipsa banilor necesari investiţiilor, care urmează a fi returnaţi beneficiarilor în cadrul programelor de finanţare. Băncile comerciale şi societăţile de creditare au început deja să ofere finanţări tocmai pentru a se acoperi aceste cheltuieli.

Se poate obţine, de asemenea, şi sprijinul necesar în obţinerea unor finanţări nerambursabile prin acordarea unei cofinanţări care să acopere parţial contribuţia solicitată de finanţator de la beneficiar.

Finanţările nerambursabile pot fi acordate de Uniunea Europeană, Banca Mondială, Guvernul României sau alţi finanţatori, pentru susţinerea investiţiilor de modernizare şi retehnologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii întreprinderilor, precum şi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă.

Unul dintre programele de finanţare din această categorie este intitulat "Romcom" şi se adresează cu prioritate întreprinzătorilor din următoarele judeţe: Bihor, Arad, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Maramureş, Timiş. "Romcom" poate acorda finanţare şi întreprinzătorilor din alte judeţe, în limita fondurilor disponibile.

Pot beneficia de finanţare prin acest program întreprinzătorii care doresc să depună o cerere în cadrul unui program de granturi şi trebuie să facă dovada cofinanţării, sau întreprinzători care au obţinut o finanţare nerambursabilă şi sunt deja în faza de implementare a proiectului.

Fondurile obţinute pot fi utilizate pentru următoarele destinaţii: n achiziţionare de maşini, utilaje, şi echipamente; n modernizare şi extindere capacităţi de producţie; n achiziţia de animale cu înalt potenţial genetic; n investiţii în extinderea infrastructurii (construcţii, hale de producţie);

Finanţatorii precizează că aceste fonduri "nu pot fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor existente, contractate din alte surse", iar cheltuielile efectuate înainte de depunerea cererii de finanţare "nu sunt eligibile". Suma maximă ce poate fi acordată unui întreprinzător eligibil este 90.000 RON. Creditul "Romcom" va acoperi cel mult 75% din valoarea cofinanţării solicitate. Astfel, contribuţia proprie a beneficiarului eligibil trebuie să fie de cel puţin 25% din valoarea cofinanţării impuse de finanţatorul programului. Pentru scrisori de confort acordate, "Romcom"percepe un comision de 1%, iar pentru finanţările acordate percepe o dobândă anuală efectivă (flat) de 7-10%. Rata dobânzii este stabilită după evaluarea fiecărei cereri de cofinanţare. Dobânda rămâne neschimbată pe toată perioada de desfăşurare a finanţării.

Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, cu o perioadă de graţie de până la 3 luni. După aprobarea finanţării, beneficiarul va plăti un comision de procesare şi administrare de 1% din valoarea împrumutului (dar nu mai puţin de 250 RON). Taxele de notariat, gaj sau ipotecă vor fi suportate de beneficiar.

Împrumutul se va garanta cu bunuri imobiliare sau mobiliare, care să acopere cel puţin 120% din valoarea cumulată a creditului şi dobânzii aferente pentru întreaga perioadă. Bunurile finanţate sau imobilele cu care se garantează creditul vor fi asigurate, odată cu încheierea contractului de împrumut, pentru toată perioada de derulare a creditului.

Pentru analiza cererii de cofinanţare, se solicită o copie integrală a documentaţiei proiectului de investiţie şi avizelor aferente, aşa cum sunt impuse de finanţator. Analiza documentelor şi selectarea proiectelor se face într-o perioadă de până la 30 zile de la depunerea cererii şi dosarului de finanţare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite