Impozitul minim, coşmarul IMM-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitul minim, coşmarul IMM-urilor
Impozitul minim, coşmarul IMM-urilor

Pentru a depăşi criza, una din cinci firme mici şi mijlocii a redus numărul angajaţilor şi peste 35% au diminuat cheltuielile.Impozitul minim pe venit continuă să dea bătăi de cap micilor afacerişti, cărora le-au scăzut puternic vânzările în acest an.

Aproximativ 63% din managerii de întreprinderi mici şi mijlocii consideră că impozitul minim afectează în mare măsură activitatea firmelor lor, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în rândul a 600 de firme mici şi mijlocii din toată ţara.

Mai ales în contextul în care peste 90% din cei intervievaţi au spus că vânzările firmelor lor sunt mai mici în acest an. Cei mai mulţi dintre aceştia, 53%, şi-au diminuat afacerile cu 21-50% faţă de anul precedent.

Alte proceduri administrative care le îngreunează activitatea sunt controalele şi inspecţiile, spun jumătate din cei chestionaţi, iar reglementările privind preţurile şi procedurile din administraţia fiscală reprezintă alte impedimente în calea dezvoltării a peste 40% din întreprinderi. Pe lista piedicilor pe care le întâlnesc firmele se mai regăsesc reglementările privind forţa de muncă, precum şi licenţele de activitate pe care trebuie să le obţină.

Fiscalitatea excesivă şi dobânzile mari sunt văzute drept principalii factori de constrângere în contextul economic din 2009 de către 16% din firme, iar diminuarea comenzilor a fost răspunsul dat de 14% din acestea. Birocraţia (8%) şi blocajul financiar (5%) sunt alţi factori de constrângere.

„Acest sondaj a fost realizat la mijlocul lunii iunie, dar, dacă va fi efectuat în octombrie, părerea mea este că blocajul financiar va fi pe primul loc“, a declarat preşedintele Fondului, Aurel Şaramet.

Reduceri mari de cheltuieli

image

Sondajul a mai relevat faptul că, pentru a depăşi criza, IMM-urile au apelat la reducerea cheltuielilor, cum e cazul a 36% din respondenţi, în timp ce 19% au scăzut numărul de angajaţi.

Ei şi-ar dori ca Guvernul să opereze deduceri fiscale pentru investiţii, categorie în care este inclusă şi neimpozitarea profitului reinvestit, credite cu dobânzi subvenţionate, deduceri fiscale pentru angajarea de tineri şi de şomeri, precum şi alte subvenţii.

„Surprinzător este că 83% din cei care au participat la acest sondaj au răspuns «nu ştiu» la întrebarea privind soluţiile pe care ar trebui să le ia Guvernul pentru depăşirea crizei“, a mai spus Şaramet. La rândul său, ministrul de resort, Constantin Niţă, a precizat că Guvernul va lua în calcul rezultatele acestui sondaj la fundamentarea bugetului pentru anul următor.

Evaziunea fiscală,în floare

Mai mult de jumătate din IMM-uri, respectiv 60%, apelează în continuare la surse proprii pentru a-şi finanţa activitatea şi doar 16% s-au împrumutat la bănci. Acest lucru arată un grad mare de evaziune fiscală, susţine Aurel Şaramet, în condiţiile în care nu pot exista atâtea resurse proprii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite