Importurile de tehnologie echilibrează balanţa externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Băncii Naţionale a României spun că deficitul de cont curent s-a adâncit puternic anul trecut şi în primele luni din 2007 Potrivit băncii centrale, bunurile de capital,

Specialiştii Băncii Naţionale a României spun că deficitul de cont curent s-a adâncit puternic anul trecut şi în primele luni din 2007

Potrivit băncii centrale, bunurile de capital, precum echipamentele sau alte bunuri tehnologice, au reprezentat 23% din importuri şi au avut cea mai rapidă creştere, în timp ce bunurile de consum şi-au menţinut o pondere constantă, de aproximativ 15% din importuri.

Aproape 60% din importurile directe de bunuri de capital s-au orientat către companii din sectorul bunurilor comercializabile, iar firmele din industria prelucrătoare care se tehnologizează prin importuri îşi direcţionează o parte tot mai mare din ofertă spre pieţele externe, se spune în raportul BNR asupra stabilităţii financiare. Astfel, ponderea exporturilor în cifra lor de afaceri a crescut de la 42 la 46% în ultimii trei ani, iar performanţa lor generală este superioară sectorului din care fac parte. Ponderea bunurilor intermediare în exporturile României a crescut de la 47 la 57% în intervalul 2000-2006, se arată în raport.

Investiţiile reuşesc să limiteze deficitul

O altă sursă a limitării deficitului de cont curent vine dinspre companiile româneşti care atrag investiţii străine directe. "Aceste companii au o pondere tot mai mică în generarea deficitului balanţei comerciale", se precizează în studiul băncii centrale. Astfel, cifra lor de afaceri a crescut, în termeni reali, în special pe segmentul ofertei externe. De asemenea, companiile care au beneficiat de investiţii străine directe au o pondere constantă în totalul exporturilor, de 67%. "Deficitul de balanţă comercială generat de companiile cu investiţii străine directe înregistrează o valoare constantă, de 11 miliarde de lei, pe fondul majorării deficitului la nivel naţional", se precizează în raportul BNR.

Companiile care au atras investiţii străine sunt mai profitabile şi mai productive decât restul economiei. De asemenea, eficienţa salarială a companiilor care au atras investiţii străine este în creştere continuă. "Pe de altă parte, este necesară continuarea unor politici coerente la nivel macroeconomic pentru ca rezultatele favorabile menţionate să se păstreze", spune raportul.

În schimb, companiile care produc în lohn, deşi au importanţă în comerţul exterior românesc, deţinând aproape un sfert din exporturi, tind să îşi reducă contribuţia la diminuarea deficitului de cont curent. "Explicaţia constă în dinamica negativă a exporturilor nete ale lohnului în ultimii doi ani - respectiv scăderea cu 23,1% în 2005 şi 9,6% în prima jumătate a anului 2006 - comparativ cu restul economiei, ce a contabilizat creşteri", menţionează specialiştii BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite