Importurile de bibilici, balene, papaya sau ginseng - scutite sau cu taxe vamale mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de categorii de marfuri vor fi taxate mai putin in vama, desi guvernantii anunta mereu ca intentioneaza reducerea importurilor

"Trebuie sa reducem importurile si sa ne axam mai mult pe productia interna" sau "o parte din importurile uriase facute in 2003 isi vor arata roadele in 2004, deoarece au fost importuri facute in aparate si tehnologii pentru modernizare, care vor aduce mai multa eficienta si mai multi bani la buget" au fost doar cateva dintre frazele-tip ale oficialilor guvernamentali atunci cand si-au dat seama ca bomba deficitului comercial este pe cale sa explodeze si sa pulverizeze ceea ce numeau "rezultate macro foarte bune". Pe langa masurile de limitare a creditului si de reducere a consumului, guvernantii recunosteau ca s-au facut importuri cu nemiluita de marfuri care se produc in tara, dar care sunt mai scumpe decat cele din afara din cauza taxelor vamale reduse sau chiar inexistente. "Vom majora taxele vamale la aceste marfuri", suna una dintre deciziile cuprinse in "mixul de politici" (sintagma tare draga domnului Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor) pentru limitarea deficitului extern. Numai ca, stupoare, pe data de 18 decembrie 2003, este publicata in Monitorul Oficial o Hotarare privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import pentru unele categorii de marfuri, hotarare semnata de premierul Adrian Nastase, ministrii Economiei, al Finantelor si al Agriculturii si valabila pentru 2004. Carevasazica, exact pe dos fata de anunturile oficiale. Si nu este vorba doar de cateva marfuri absolut necesare industriei romanesti, cum ar fi minereurile, robotii industriali sau alte materii prime de stricta necesitate.
Jumari cu usturoi sau pulpe de broasca cu vinuri frantuzesti - subtaxate la gramada
Aproape 2.000 de categorii de marfuri, de la grau, secara, scroafe, miei si bibilici pana la usturoi, papaya sau jumari, vor fi taxate mai putin sau chiar exceptate de la plata taxelor vamale in 2004. Pe generoasa lista aprobata de Guvern isi fac loc chiar si balenele, delfinii, dugongii, alaturi de serpi si testoase de mare, iepuri de casa sau papagali, perusi, arakanga si cacaduu. Iar daca romanii doresc, pot sa-si cumpere din import inclusiv maimute, avand in vedere ca taxele vamale au scazut de la nivelul maxim de 75% la numai 10%. Probabil pentru operatiile estetice ale palmierilor lui Agathon, ramurile acestor copaci vor fi taxate doar cu 5%, in loc de 80% nivelul maxim, iar parul de porc sau de mistret va fi scutit de taxe vamale. Pentru romanii care vor iesi vlaguiti din iarna, Guvernul a eliminat taxele vamale la radacinile de ginseng si lemn dulce, dar si la alge (de la 25%). Gandindu-se poate si la apropierea alegerilor, Guvernul a inclus pe lista si opiul (care va fi taxat cu 5% in loc de 25%), dar si delicatese exotice cum ar fi fructele pasiunii, guave, fructele arborelui Jack sau carambole (15% in loc de 88%). Cei care nu-si permit sa cumpere pulpe de pui sau painea neaosa de zi cu zi, ar putea sa cumpere pulpe de broasca din import (20% taxe, in loc de 65%) si paine crocanta "knackebrot" (25%, fata de 200% taxe vamale). Vinuri celebre: Bordeaux, Bourgogne, Val de Loire sau Beaujolais ar trebui sa fie mai accesibile, avand in vedere reducerea puternica a taxelor vamale de la 315% la 60% pentru aceste marfuri. Branzeturi fine - Camembert, Emmental, Fribourgeois sau Cheddar - vor fi taxate cu 45%, in loc de 270%, amenintand suprematia telemelei sau a casului autohton in preferintele romanilor. Si daca nici asa nu le vor ajunge banii pentru marfurile din import, romanii s-ar putea linisti, in viziunea Guvernului, cu un ceai negru sau verde (dupa gust), scutit de taxe vamale. Si pentru a se mai intrema putin, ar putea sa apeleze la vitaminele importate, scutite si ele de taxe. Lista cu astfel de produse pe care guvernantii le considera probabil "de stricta necesitate" ar putea continua, insa am avea nevoie de cateva zeci de pagini (cat are si anexa la Hotararea Guvernului) doar pentru a le insira.
Lista utilajelor si a tehnologiei care pot produce valoare adaugata - mai scurta decat cea a delicateselor
Chiar daca pe lista sunt trecute si subansamble si componente pentru industria auto, cea petroliera pana la lemnul de plop tremurator pentru fabricarea chibriturilor, decizia de a excepta sau de a micsora taxele vamale pentru produse precum cele mentionate anterior nu face parte, in nici un caz, din "mixul de politici" de reducere a deficitului comercial. Ce sa mai intelegi atunci: crestem accizele (dar le micsoram pe cele pentru barci si iahturi de lux), majoram taxele vamale pentru a limita consumul si productia interna (dar apare pe sest o astfel de hotarare cu exceptari sau reduceri de taxe vamale) - fac ele parte dintr-un mix de politici? Asa o fi, dar pentru protejarea cui? A economiei romanesti sau a unor firme importatoare care se invart prin economia romaneasca?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite